Svet

Zelenski izmolio od Makrona: Francuska šalje Kijevu odbrambene sisteme

Narednih nedelja Pariz šalje desetine oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući i AMH-10RCs borbena vozila
Zelenski izmolio od Makrona: Francuska šalje Kijevu odbrambene sisteme© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Francuska će poslati Ukrajini narednih nedelja desetine oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući i AMH-10RCs borbena vozila, navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka ukrajinskog i francuskog predsednika Vladimira Zelenskog i Emanuela Makrona.

Nakon radne večere koja je trajala više od tri sata, francusko predsedništvo je sugerisalo da će se Pariz usredsrediti na slanje sistema protivvazdušne odbrane Kijevu, kako bi se odbranili od ruskih napada.

Makron je potvrdio Zelenskom da će Pariz nastaviti da pruža političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini dokle god je to potrebno, navodi se u izjavi koju prenosi Rojters.

Izvor iz francuskog Predsedništva rekao je novinarima da će dodatni, moderniji odbrambenih sistemi biti poslati Ukrajini. Trenutno se ne razmatra slanje borbenih aviona Kijevu, kao što je zatraženo, dodao je taj izvor.

Zelenski je tokom vikenda posetio nekoliko država evropskih saveznika, kako bi prikupio vojnu i finansijsku pomoć uoči dugo najavljivane prolećne ofanzive, a Berlin mu je obećao tri milijarde dolara u novom paketu vojne pomoći.   

image