Svet

Razvoj saradnje: Kina i Mađarska potpisale sporazum o vazduhoplovstvu

Cilj sporazuma je da se olakša rastuća ekonomska i trgovinska saradnja između Kine i Mađarske
Razvoj saradnje: Kina i Mađarska potpisale sporazum o vazduhoplovstvuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u poseti je Pekingu gde se sastao sa kineskim državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom.

Sijarto je saopštio da su Mađarska i Kina potpisale sporazum o vazduhoplovstvu, koji bi mogao da omogući dvostruko veći broj nedeljnih letova između dve države, na čak 42 leta.

Ovaj sporazum pokriva i putnički i kargo prevoz, a cilj je da se olakša rastuća ekonomska i trgovinska saradnja između dve zemlje.

Mađarska služi kao centralna ulazna tačka za kineske teretne pošiljke u centralnoj Evropi, a pojedini kineski gradovi biće dodati kao polazne tačke za direktne letove za Budimpeštu, što će pružiti više mogućnosti za vazdušna putovanja.

Bilo je reči i o uvođenju novih avio-kompanija sa novim destinacijama na mađarsko tržište. Mađarska i Kina takođe su naglasile važnost razvoja železničke linije Budimpešta-Beograd kako bi se olakšao transport kineske robe u Evropu.

Ćin Gang je poručio da je Mađarska dobar prijatelj i partner Kine i da će Peking nastaviti da planira bilateralne odnose sa Budimpeštom sa strateške strane i iz dugoročne perspektive, preneo je Kineski međunarodni radio.

Sijarto je pozdravio produbljivanje odnosa Mađarske i Kine u svim oblastima.

"Mađarska vidi Kinu kao strateškog partnera za saradnju i pozdravlja investicije iz Kine i želi da unapredi praktičnu saradnju sa Kinom u svim oblastima", kaže mađarski ministar.

image