Svet

Poljska demantuje povećanu radijaciju, univerzitet "Marija Kiri" ipak ima dokaz

Iako još nije zvanično potvrđeno da li je 13. maja uništeno skladište municije sa osiromašenim uranijumom koju je Velika Britanija poslala Ukrajini, na internetu se pojavilo više podataka o skoku radijacije u mestima do kojih su čestice radijacione prašine mogle doći
Poljska demantuje povećanu radijaciju, univerzitet "Marija Kiri" ipak ima dokazwww.globallookpress.com © Serg Glovny

Nakon što su ruske snage 13. maja pogodile ukrajinsko vojno skladište u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, društvenim mrežama počeli su da se šire panični izveštaji o tome da je prilikom napada pogođeno i skladište municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija nedavno isporučila Kijevu.

Informacija o detonaciji municije sa osiromašenim uranijumom još nije potvrđena, ali različiti internet resursi danima objavljuju "sumnjive" podatke. Jedan od poslednjih takvih podataka tiče se poljskog grada Lublin, na istoku zemlje, za koji istaknuti poljski univerzitet - Univerzitet Marije Sklodovske Kiri - tvrdi da je u njemu primećeno i do nekoliko puta veće prisustvo radijacione prašine u vazduhu posle 13. maja. 

Iako univerzitet nije eksplicitno naveo da je porast radijacije zabeležen nakon napada na ukrajinsko vojno skladište, grafikon na kojem je slikovito prikazano prisustvo radijacione prašine po danima jasno pokazuje da je do naglog skoka radijacije, odnosno, prisustva bizmuta u vazduhu, došlo već 15. maja. 

U komentarima ispod pomenutog grafika koji je počeo da kruži internetom, Poljaci su iskazali nezadovoljstvo pogrdnim komentarima, i "častili" one koji su odgovorni za to što se opasna municija sa osiromašenim uranijumom našla u Ukrajini.

Osim Univerziteta Marije Sklodovske Kiri, koji je, inače, najveći državni univerzitet Poljske na desnoj obali reke Visle, specijalizovani servis za praćenje zračenja saveecobot.com, ubrzo nakon detonacije skladišta u Hmeljnickom, zabeležio je porast gama zračenja sa 80-100 na 140-160 nanosiverta.

Ukrajinski mediji takođe su prenosili da su se na mestu eksplozije okupili i pripadnici radijacione, hemijske i biološke zaštite koji su nivo radijacije merili i na gradskim ulicama. 

Ipak, ono što možda posebno zabrinjava je i to što su ukrajinski vatrogasci koristili robote tokom gašenja požara u Hmeljnickom, dok je lokalno stanovništvo brže-bolje pakovalo svoje stvari i napuštalo domove iz svih mesta u kojima su bile primećene vojne jedinice.

image