Svet

"Pegaz" protiv Jelisejske palate: Ko je špijunirao francusku ministarku odbrane?

Reč je o softveru koji vladama omogućava da prate razgovore meta, tekstualne poruke, kao i da imaju uvid u njihove fotografije i lokaciju: telefon, korišćenjem ovog programa, postaje uređaj za slušanje
"Pegaz" protiv Jelisejske palate: Ko je špijunirao francusku ministarku odbrane?www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Moćni izraelski softver "Pegaz" špijunirao je i telefonske razgovore nekadašnje francuske ministarke odbrane Florens Parli, otkrio je sajt "Medijapart" uvidom u sudske dokumente.

Tako se Parlijeva pridružila listi na kojoj je već pet ministara koji su bili meta obaveštajaca, a to su Žan-Mišel Blanker, Žaklin Guro, Žilijen Denormandi, Emanuel Vargon i Sebastijen Lekornu.

Tragovi u telefonu bivše ministarke oružanih snaga Francuske, pronađeni su, kako "Mond" prenosi, u okviru sudske istrage koja je poverena istražnom sudiji Seržu Turneru.

Ne zna se kada je tačno njen telefon zaražen, a "Medijapartu" je ostalo nepoznato i da li tragovi pronađeni u mobilnom aparatu političarke vode do države koja je kriva za ovaj špijunski napad.

Nekoliko francuskih medija nedavno su otkrili da su i premijer Eudar Filip, kao i predsednik Emanuel Makron bili meta "Pegaza", zajedno sa još 15 ministara Filipove vlade, poslanika i političkih lidera. Njih je špijunirao Maroko.

Sprovedene su, zatim, dve istrage, jedna sudska, jedna administrativna, da bi se utvrdilo da li se tragovi "zaraze" zaista mogu pronaći na telefonima dotičnih političara.

"Pegaz" je, kako podseća "Gardijan", softver, koji vladama omogućava da prate razgovore metama, njihove tekstualne poruke, kao i da imaju uvid u fotografije i lokaciju. Telefon, korišćenjem ovog programa, postaje uređaj za slušanje na daljinu.

U okviru takozvanog "Projekta Pegaz" koji je koordinisala francuska medijska neprofitna organizacija "Zabranjene priče" (a čiji deo je bio i "Gardijan"), otkriveno je da su globalni klijenti izraelske kompanije NSO softver koristili i za hakovanje novinara, aktivista za ljudska prava i advokata.

Kompanija, međutim, tvrdi da je njen program namenjen za razrešavanje ozbiljnih zločina, a da francuski zvaničnici nikada nisu bili njegova meta.

Za sad je još misterija u čije ime je špijunirana francuska ministarka odbrane, ali, po svemu sudeći, njene nemačke kolege nadzirale su američke tajne službe.

To je nedavno ekskluzivno otkrio nemački "Cajt", koji se pozvao i na poverljivi dokument administracije SAD u kojem američki obaveštajni zvaničnici izveštavaju o sastanku između zaposlenih u nemačkom saveznom ministarstvu odbrane i kineske delegacije.

Ne zna se jesu li u ovom slučaju Amerikancima čiste ruke, ali je u aprilu obelodanjeno da je vlada SAD potpisala tajni ugovor sa kompanijom NSO koja je inače i izrodila "Pegaz".

Izraelska firma se ranije našla na udaru kritike zbog navodne saradnje s više od deset stranih država, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Meksiko, na sajber napadima na njihove advokate, novinare i aktiviste za ljudska prava koristeći svoj moćni špijunski program "Pegaz".

Drugi medijski izveštaji pak tvrde da je FBI tajno kupio tehnologiju i testirao načine za hakovanje čak i američkih mobilnih telefona, iako ostaje nejasno u kojoj meri je program korišćen protiv američkih građana.

image