Svet

Može li gluplje: CIA preko oglasa na Telegramu regrutuje špijune u Rusiji

Američki obaveštajci postavljaju propagandne video-snimke na ruskom jeziku koji sadrže uputstva o tome kako da se s njima anonimno kontaktira
Može li gluplje: CIA preko oglasa na Telegramu regrutuje špijune u Rusijiwww.globallookpress.com © Pool / Pool

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) pozvala je sve Ruse nezadovoljne ratom u Ukrajini i životom u svojoj domovini da iskoriste "jedinstvenu priliku" i pridruže se njenim redovima. Na regrutaciju pozivaju dvominutnim spotom na ruskom jeziku, koji je postavljen na brojnim društvenim mrežama.

U tu svrhu je pokrenut i novi CIA kanal na Telegramu, društvenoj mreži koja je popularan izvor nefiltriranih vesti iz Rusije. CIA je najpre upravo tu objavila snimak, koji se završava uputstvima kako da se anonimno i bezbedno povežete s Agencijom. Video naslovljen "Zbog čega sam stupio u kontakt s CIA: moja odluka" postavljen je i na druge platforme, uključujući Tviter, Jutjub, Instagram i Fejsbuk.

"Naša globalna misija zahteva da pojedinci mogu bezbedno da dođu do CIA sa bilo kog mesta. Ovaj video prikazuje izmišljene Ruse koji donose tešku, ali važnu odluku da tajno stupe u kontakt sa CIA. U CIA imamo dužnost da zaštitimo one koji rade s nama širom sveta. Ako se obraćate CIA da biste podelili informacije o Rusiji, učinite to bezbedno preko našeg portala na dark vebu", navedeno je na Agencijinom Telegram kanalu.

Zvaničnici CIA uključeni u projekat rekli su za Si-En-En da je rusko-ukrajinski rat stvorio mogućnost kao nikad do sad da Rusi dostave informacije koje su potrebne Sjedinjenim Državama. Pre svega misli se na službenike bezbednosnih i obaveštajnih agencija, one koji rade u oblastima kao što su sajber bezbednost, tehnologija, finansije, vojska i diplomatija, a za koje CIA veruje da ih ima u hiljadama, ili čak desetinama hiljada u Rusiji i inostranstvu.

Zvaničnici su dodali i da je prethodna takva akcija, koja je uključivala uputstva za potencijalne ruske obaveštajce o tome kako da izbegnu da ih otkriju ruske bezbednosne službe, pokrenuta po početku ukrajinskog sukoba, bila uspešna, premda nisu izneli bilo kakve konkretne podatke.

"Želeli smo da prenesemo Rusima na njihovom jeziku da znamo kroz šta prolaze", dodao je zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, ali i precizirao da je kampanja usmerena na pojedince, ne na širu populaciju, koja u velikoj meri podržava tamošnjeg predsednika Vladimira Putina.

Krajem novembra 2022. zamenik direktora CIA Dejvid Marlou izjavio je u Hejden centru Univerziteta Džordž Mejson u Arlingtonu u Virdžiniji da je od početka rata američka obaveštajna zajednica "otvorena za posao", te da traže Ruse koji su "zgroženi sukobom" kao i oni.

A dok CIA traži Ruse u inostranstvu, FBI je pokrenuo sličan projekat usmeren na Ruse u Sjedinjenim Državama, što je uključivalo ciljanje mobilnih telefona onih koji dolaze i odlaze iz ruske ambasade u Vašingtonu. Po informacijama Si-En-Ena, FBI je puštao oglase na Fejsbuku u kome su korišćene Putinove reči na ruskom: "Spremni smo da slušamo."

image