Svet

"Global tajms": Kako CIA "boji" revolucije po celom svetu

Kineski stručnjaci otkrili pet metoda koje CIA koristi za podsticanje nemira u svetu
"Global tajms": Kako CIA "boji" revolucije po celom svetuwww.globallookpress.com © IMAGO/Mario Aurich

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) već duže vreme planira "mirne" i "obojene revolucije" širom sveta, kao i špijunske aktivnosti. Iako su detalji o ovim operacijama oduvek bili mutni, novi izveštaj kineskih zvaničnika otkrio je glavna tehnička sredstva koje je CIA koristila za planiranje i promovisanje nemira širom sveta, piše "Global tajms".

Od početka 21. veka, brzi razvoj interneta omogućio je CIA da se infiltrira u druge zemlje i regione. Sve institucije ili pojedinci iz bilo kog dela sveta koji koriste američku digitalnu opremu ili softver mogli bi da budu pretvoreni u "marionetskog agenta" CIA.

Decenijama je CIA rušila ili pokušavala da svrgne najmanje 50 legitimnih vlada u inostranstvu (CIA je priznala samo sedam od ovih slučajeva), što je izazvalo previranja u drugim zemljama. Bilo da je u pitanju "obojena revolucija" u Ukrajini 2014, "suncokret revolucija" na Tajvanu, "šafran revolucija" u Mjanmaru, "zelena revolucija" u Iranu i druge "obojene" revolucije, iza njih stoje američke obaveštajne agencije, piše "Global tajms" pozivajući se na izveštaj kineskih stručnjaka.

Američka vodeća pozicija u tehnologijama telekomunikacija i komandovanju na licu mesta pružila je američkoj obaveštajnoj zajednici neviđene mogućnosti da pokrene "obojene revolucije" u inostranstvu. Izveštaj koji je objavio Nacionalni centar za kompjuterske viruse i sajber kompanija "360" otkriva pet metoda koje obično koristi CIA.

Prvi je pružanje šifrovanih mrežnih komunikacionih usluga. Kako bi pomogla demonstrantima u nekim zemljama Bliskog istoka da ostanu u kontaktu i da izbegnu praćenje i hapšenje, američka kompanija, koja, kako se navodi, ima američko vojno iskustvo, razvila je TOR tehnologiju koja može krišom da pristupi internetu - takozvanu "Onion ruter tehnologiju".

Serveri šifruju sve informacije koje prolaze kroz njih kako bi pomogli određenim korisnicima da anonimno surfuju internetom. Nakon što su projekat pokrenule američke kompanije, odmah je besplatno ustupljen antivladinim elementima u Iranu, Tunisu, Egiptu i drugim zemljama i regionima kako bi se osiguralo da oni "mladi disidenti koji žele da uzdrmaju vlastitu vladu" mogu da izbegnu praćenje i nadzor, navodi se u izveštaju.

Drugi metod je pružanje komunikacionih usluga van mreže. Na primer, da bi se obezbedilo da antivladino osoblje u Tunisu, Egiptu i drugim zemljama i dalje može da bude u kontaktu sa spoljnim svetom kada je internet isključen, Gugl i Tviter su brzo pokrenuli specijalnu uslugu pod nazivom "Spik2Tvit" koja omogućava korisnicima da besplatno pozivaju i šalju glasovne poruke.

Ove poruke se automatski pretvaraju u tvitove i zatim postavljaju na internet i javno objavljuju preko Tvitera i drugih platformi u "realnom vremenu", navodi se u izveštaju.

Treći metod je obezbeđivanje komandnih alata na licu mesta za skupove i parade zasnovane na internetu i bežičnim komunikacijama. U izveštaju se navodi da je američka korporacija RAND provela nekoliko godina razvijajući netradicionalnu tehnologiju promene režima nazvanu "rojenje". Alat se koristi da pomogne velikom broju mladih ljudi povezanih putem interneta da se pridruže pokretu mobilnog protesta, uveliko poboljšavajući efikasnost komandovanja događajem na licu mesta.

Četvrti je američki softver pod nazivom "Rajot". Softver podržava 100 posto nezavisnu širokopojasnu mrežu, obezbeđuje varijabilnu vajfaj mrežu, ne oslanja se ni na jedan tradicionalni fizički pristup, ne zahteva telefonsku, kablovsku ili satelitsku vezu i može lako da izbegne bilo koji oblik vladinog nadzora.

Poslednji, peti metod, je "anticenzorski" informacioni sistem. Američki Stejt department smatra istraživanje i razvoj ovog sistema važnim zadatkom i uložio je više od 30 miliona dolara u projekat.

Štaviše, Nacionalni centar za kompjuterske viruse i kompanija "360" uočili su programe "trojanskog konja" ili dodatke povezane sa CIA u nedavnim sajber napadima usmerenim na Kinu. Organi javne bezbednosti su istražili ove slučajeve, saznaje "Global tajms".

Osim pet metoda koje je CIA koristila da podstakne nemire na globalnom nivou, kroz dalju tehničku analizu, Nacionalni centar i "360" takođe su identifikovali još devet metoda koje CIA koristi kao "oružje" za sajber napade, uključujući isporuku modula za napad, daljinsko upravljanje, prikupljanje i krađu informacija i alate otvorenog koda treće strane.

Centar za reagovanje i kompanija "360" takođe su uočili alatku za krađu informacija koju koristi CIA, a koja je takođe jedno od 48 naprednih sajber oružja izloženih u poverljivom dokumentu američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

Otkriće ovih alata za krađu informacija pokazuje da će CIA i Nacionalna bezbednosna agencija SAD zajedno napasti istu žrtvu, ili će međusobno deliti oružje za sajber napad, ili pružiti relevantnu tehničku ili ljudsku podršku, navodi se u izveštaju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning kaže da američke obaveštajne i špijunske aktivnosti i sajber napadi na druge zemlje zaslužuju visoku budnost međunarodne zajednice.

SAD moraju da shvate ozbiljno i odgovore na zabrinutost međunarodne zajednice i prestanu da koriste sajber oružje za špijunažu i sajber napade širom sveta, rekao je Mao.

U izveštaju eksperata se sugeriše da bi Kina trebalo da što pre organizuje samoinspekciju protiv ovih napada i da postepeno uspostavi dugoročni odbrambeni sistem kako bi se efikasno suočila sa neposrednim mrežnim i stvarnim pretnjama, uz usvajanje samokontrolisane lokalizovane opreme.

image