Svet

Turska poručila Nemačkoj: Učite svet o slobodi štampe, a hapsite nam novinare

Privođenje i hapšenje novinara redakcije "Sabaha", za Ankaru je zastrašivanje turske štampe
Turska poručila Nemačkoj: Učite svet o slobodi štampe, a hapsite nam novinarewww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Vlada u Ankari pozvala je na razgovor nemačkog ambasadora, kako bi izrazila protest zbog hapšenja dvojice novinara medijske kuće "Sabah" u Franfurtu.

"Neopravdano pritvaranje predstavnika frankfurtskog biroa novina 'Sabah' od strane nemačke policije, predstavlja čin uznemiravanja i zastrašivanja turske štampe. Oštro osuđujemo ovaj gnusni čin", navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova koje prenosi "Hurijet".

Ankara, kako se navodi, očekuje "momentalno oslobađanje novinara koji su bili meta lažne prijave člana FETO (gulenisti) zbog njihovog izveštavanja o aktivnostima te terorističke organizacije u Nemačkoj", saopštilo je ministarstvo.

Turska, dodaje se, smatra "namernim činom to što su nemačke vlasti direktno pritvorile pomenute novinare, a da ih nisu čak ni pozvale da svedoče", dodaje se u saopštenju.

"Akcija Nemačke protiv slobodne štampe, koja inače pokušava da nauči ceo svet baš o slobodi štampe i izražavanja, otkriva njene dvostruke standarde", navodi ministarstvo diplomatije Turske.

Rojters navodi da je policija privela dvojicu muškaraca, ali da ih je kasnije pustila. Njima su, kako se dodaje, prilikom pretresa zaplenjeni elektronski i drugi uređaji.

"Javno tužilaštvo u Darmštatu i sedište policije u južnom Hesenu saopštili su da su privatni stanovi dvojice novinara u Morfelden-Valdorfu pretreseni zbog sumnje na opasno širenje ličnih podataka i da su muškarci na slobodi. Tokom akcije u stanovima, između ostalog, oduzeti su elektronski mediji za skladištenje podataka, a dvojica ljudi, 46-godišnjak i 51-godišnjak su nakon pretresa pušteni", prenosi "Špigl".

Nemačka strana, kako ovaj medij tvrdi, navodi da su novinari "Sabaha" zapravo ti koji su uznemiravali i zastrašivali druge.

List ističe da je u pozadini ovog pretresa "kampanja" koju "Sabah" navodno vodi protiv pristalica propovednika Fetulaha Gulena, koji su pokušali da izvrše državni udar u Turskoj 2016. godine, a koji se nalaze u Nemačkoj i Evropi.

Nemačka je dom najveće zajednice turske dijaspore na svetu, ali odnosi između Berlina i Ankare su trpeli i poslednjih godina zbog mnogih pitanja, uključujući upravo i postupanje Nemačke sa sledbenicima Fetulaha Gulena.

image