Svet

EU objavljuje rat slobodi štampe: Cenzori iz Brisela protiv "ratne propagande" Kremlja

Najavljeno formiranje evropskog organa za kontrolu medija, pa će se regulacija medija sprovoditi direktno iz Brisela
EU objavljuje rat slobodi štampe: Cenzori iz Brisela protiv "ratne propagande" Kremljawww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Evropska komisija planira da nastavi da ograničava slobodu štampe, i to tako što će osnovati sopstveni organ za kontrolu medija, sa kojim bi mogla da bolje koordinira i nadgleda cenzuru u svim zemljama EU.

Ovo se saznalo nakon posete potpredsednice Evropske komisije i komesarke za vrednosti i transparentnost Vere Jourove Berlinu, gde je, barem prema saopštenju Komisije, pričala "o jačanju demokratije, borbi protiv dezinformacija i promovisanju slobode medija".

Ona je zapravo u Nemačkoj govorila o planiranom "Paketu odbrane demokratije" koji bi Evropu zaštitio od "neprijateljskih dezinformacija", odnosno od svih onih vesti koje se evropskim birokratama jednostavno ne dopadaju.

"U mnogim zemljama sve je veći narativ da Rusija nije agresor, već žrtva", požalila se Jurova "Bildu", tako jasno stavljajući do znanja da za EU borba protiv dezinformacija zapravo nije borba protiv lažnih informacija, već protiv onih koje odstupaju od narativa Unije.

U tom kontekstu, Jurova se osvrnula i na zabranu medijske kuće RT u Nemačkoj, braneći takav potez protiv medija za koji je procenila da je "ratna propaganda Kremlja".

Komisija, inače, trenutno razmatra i etiketiranje medija i organizacija koje se finansiraju iz inostranstva, što se, kada je u pitanju Rusija, žestoko kritikuje uz argumente da je reč o ugrožavanju slobode izražavanja i štampe.

Dakle, baš kao u narodnoj poslovici "Korila kuka krivo drvo"- umesto da se u svom dvorištu pobrine za demokratiju, EU brine o tuđim dvorištima. I to zaboravljajući da i njeni saveznici iz Amerike, još od 1938. godine imaju Zakon o registraciji stranih agenata.

Zbog svega ovoga, predviđa se da će u okviru borbe protiv takozvanih dezinformacija, u EU biti dodatno ograničene sloboda izražavanja, sloboda štampe i sloboda informisanja.

Osnova za to je "Evropski zakon o slobodi medija", pa se, kako prenosi RT na nemačkom jeziku, planira i formiranje evropskog organa za kontrolu medija. 

Na ovaj način, regulacija medija vršiće se direktno u Briselu za razliku od dosadašnje prakse, gde su za bilo kakav medijski nadzor, bile zadužene zemlje članice.

image
VV inauguration
banner