Svet

Da li mu verovati: Ukrajina neće upotrebiti "prljavu bombu"

Ukrajinski ministar odbrane Dmitro Kuleba izjavio je da tvrdnje Moskve da će Kijev upotrebiti oružje sa radioaktivnim materijalom nisu tačne
Da li mu verovati: Ukrajina neće upotrebiti "prljavu bombu"www.globallookpress.com © Lev Radin

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da tvrdnje Moskve o planovima Kijeva da upotrebi "prljavu bombu" nisu tačne i da ne postoje planovi za razvoj takvog oružja.

Kuleba je istakao da takva konstatacija Rusije ukazuje na to da zapravo Moskva namerava da upotrebi "prljavu bombu", prenosi Rojters.

On je na konferenciji za novinare naveo da će stručnjaci iz Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor stići u Ukrajinu i da će im Kijev obezbediti pun pristup, dodajući da smatra da i Moskva treba da pokaže isti vid transparentnosti kao i Ukrajina.

Moskva je upozorila da će ukrajinska vojska upotrebiti "prljavu bombu" sa radioaktivnim materijalom, što su na Zapadu i u Kijevu odbacili kao "još jednu operaciju koju Rusija pripisuje neprijatelju, a sama namerava da je izvede."

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je da je zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva i da ne isključuje mogućnost upotrebe ovog oružja.

Francuska, američka i britanska vlada tvrde da je reč i lažnim tvrdnjama i da Ukrajina ne bi iskoristila "prljavu bombu" na svojoj teritoriji.




image