Svet

SAD o "prljavoj bombi": Rusija traži izgovor za ofanzivu

Pentagon saopštio da su ruska upozorenja da Kijev namerava da upotrebi "prljavu bombu" u Ukrajini "laž"
SAD o "prljavoj bombi": Rusija traži izgovor za ofanzivuwww.globallookpress.com © © CNP/AdMedia

Tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi "prljavu bombu" su lažne, rekao je novinarima visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

"Svet bi prozreo svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju. Međutim,... još uvek nismo videli ništa što bi ukazivalo na to da su Rusi doneli odluku da upotrebe nuklearno oružje", rekao je zvaničnik.

Pentagon će nastaviti da pažljivo prati situaciju i održava otvorene linije komunikacije između saveznika, partnera, Ukrajinaca i Rusa, rekao je zvaničnik.

"U međuvremenu, naš fokus ostaje na nastavku rada sa međunarodnom zajednicom kako bismo Ukrajini pružili bezbednosnu pomoć i podršku koja im je potrebna za odbranu zemlje", dodao je zvaničnik.

U međuvremenu, kao pokazatelj da se nešto neuobičajeno dešava može se uzeti i informacija da je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov razgovarao, prvi put od maja, sa predsedavajućim Združenog generalštaba američke vojske, generalom Markom Majlijem.

Sa druge strane, američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je, posle višemesečne pauze, telefonom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u petak i ponovo u nedelju.

Poziv u petak je inicirao Ostin, dok je nedeljni poziv zatražio Šojgu kao nastavak diskusije u petak, rekao je zvaničnik, a prenosi Pentagon.

Ostin je u petak razgovarao i sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom, a planiran je još jedan razgovor, rekao je zvaničnik.

"Možete očekivati da ćete videti seriju telefonskih poziva sa saveznicima i partnerima i u danima koji su pred nama“, dodao je zvaničnik.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ponovo je upozorilo da Kijev ima i sredstva i način i podršku Zapada da napravi "prljavu bombu" i upotrebi je, kako bi optužili Rusiju za eskalaciju situacije u Ukrajini.

image