Svet

Šolc: Naoružavaćemo Ukrajinu i nakon završetka sukoba

Ukrajina neće ući u NATO u skorijoj budućnosti jer kriterijumi za ulazak u savez uključuje mnoge uslove koje Kijev trenutno ne može da ispuni, rekao je nemački kancelar
Šolc: Naoružavaćemo Ukrajinu i nakon završetka sukoba© Tanjug/ Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP

Ukrajina će nastaviti da dobija oružje zapadne proizvodnje i nakon svršetka sukoba, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za "Velt". Time je potvrdio da cilj Zapada nije mirno rešenje već stvaranje vojnog uporišta na ukrajinskoj teritoriji, usmerenog protiv Rusije.

"U budućnosti ćemo morati da razgovaramo i o bezbednosnim garancijama, to je jasno. Ove bezbednosne garancije podrazumevaju i pitanje koliko ćemo oružja u budućnosti slati u Ukrajinu. Posle rata, Ukrajina će biti opremljena oružjem sa Zapada", rekao je on.

Međutim, kako je dodao Šolc, zapadne zemlje još nisu razgovarale o ovim bezbednosnim garancijama jer sukob nije okončan.

Istovremeno, kancelar je dodao da Ukrajina u doglednoj budućnosti neće ući u NATO jer kriterijumi za ulazak u savez uključuju mnoge uslove koje Kijev trenutno ne može da ispuni.

"NATO je u Bukureštu 2008. doneo odluke koje su formulisale dugoročnu perspektivu. Svima je jasno da Ukrajina neće ući u Alijansu u skorije vreme, jer kriterijumi NATO-a obuhvataju čitav niz uslova koje Ukrajina trenutno nije u stanju da ispuni", rekao je Šolc.

Kako je nedavno naglasio ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija ne želi da podstiče ukrajinski sukob, već da ga okonča, ali zapadne zemlje stalno govore o potrebi da se sukob nastavi i pritom sve obilatije snabdevaju oružje Ukrajini.

Moskva je više puta ukazivala da zapadna vojna pomoć ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

image