Svet

Šolc: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 – poruka Rusiji

Nemački kancelar izjavio je na samitu G7 i da Ukrajina trenutno ne ispunjava brojne kriterijume koji su potrebni za ulazak u NATO, dok kanadski i britanski premijeri najavljuju nastavak obuke ukrajinskih vojnika
Šolc: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 – poruka Rusiji© Tanjug/Japan Pool via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Hirošimi da je program obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, koji je na samitu G7 najavio britanski premijer Riši Sunak, poruka Rusiji da ne očekuje da će imati uspeha u Ukrajini čak i u slučaju produženog sukoba.

"Obuka pilota je duži projekat. SAD nisu konačno odlučile šta će biti na kraju. Projekat šalje poruku Rusiji da ne može da računa na pobedu ako se kladi na dug rat", rekao je Šolc novinarima pre nego što je napustio samit G7.

Kancelar Nemačke izjavio je i da Ukrajina trenutno ne ispunjava brojne kriterijume koji su potrebni za ulazak u NATO.

Šolc je rekao, u intervjuu za "Velt", i da ne sumnja u sposobnost američkog predsednika Džozefa Bajdena za drugi mandat na predsedničkoj funkciji, odnosno da Bajden ima veoma jasne ideje i dobro zna šta se dešava u SAD i svetu.

Kijev inače nije dobio potvrdu o isporukama američkih borbenih lovaca, ali su predsednik SAD Džozef Bajden i drugi visoki američki zvaničnici potvrdili liderima G7 da Vašington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na avionima F-16, preneo je Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je pak da se zapadne zemlje izlažu "kolosalnom riziku" ukoliko Ukrajini budu isporučile američke borbene avione F-16, prenela je ranije agencija TASS.

Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će njegova zemlja ovog leta početi da obučava ukrajinske pilote u znak podrške tamošnjem ratnom vazduhoplovstvu u ratu s Rusijom.

Sunak je izjavio na samitu G7 da "niko ne želi mir više od Zelenskog", istakavši da taj mir mora biti zasnovana na principima koje je postavila Ukrajina.

Ove napore podržava i kanadski premijer Džastin Trudo imajući u vidu da je najavio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu s Rusijom onoliko dugo koliko bude potrebno, uključujući i obuku ukrajinskih vojnika, ali verovatno i pilota.

Trudo je na konferenciji za novinare u Hirošimi potvrdio da je preneo svoju podršku Zelenskom.

image
VV inauguration
banner