Svet

Kijev: Zapad već doneo odluku da nam pošalje F-16, stižu na jesen

F-16 ipak neće stići na vreme za ofanzivu, kaže jedan od savetnika ukrajinskog Ministarstva odbrane
Kijev: Zapad već doneo odluku da nam pošalje F-16, stižu na jesenwww.globallookpress.com © Getty Images Europe

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je danas da je Zapad već doneo odluku da Kijevu isporuči avione F-16, koje Ukrajina traži već duže vreme.

"Želim da ovo shvatite: zemlje su donele odluku. Oni već znaju da ćemo dobiti svo to oružje, uključujući i F-16", rekao je Podoljak za ukrajinske medije.

Ono što je sada ostalo rešiti, kako je rekao, jesu pitanja koja se tiču transporta novog oružja i vojne tehnike. 

Savetnik ukrajinskog Ministarstva odbrane Jurij Sak ocenio je za "Vašington post" da očekuje da će lovci F-16 u Ukrajinu stići na jesen.

"Ako svi damo sve od sebe i brzo donesemo odluke, verujem da ćemo krajem septembra-početkom oktobra moći da vidimo prve F-16 kako lete vazdušnim prostorom Ukrajine", rekao je on.

Ipak, kako je i sam priznao, avioni, po svemu sudeći, neće stići na vreme za dugo najavljivanu ukrajinsku ofanzivu, za koju je rekao da očekuje da će početi za nekoliko nedelja.

Pomoćnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti Džejk Salivan danas je izjavio da Vašington ocenjuje da ovi avioni još uvek nisu potrebni Kijevu, odnosno, "da nisu neophodni za očekivanu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine", ali da će im biti potrebni u budućnosti. 

Amerika, po svemu sudeći, smatra da su Kijevu trenutno više potrebne artiljerijske granate, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje, jer "Politiko" javlja da se predsednik SAD Džozef Bajden sprema da ovih dana objavi novi paket vojne pomoći za Kijev koji će sadržati upravo ovakvu dopunu.

image
VV inauguration
banner