Svet

Zelenski u Nemačkoj: Nemamo ni snage ni oružja za napade duboko na teritoriji Rusije

Vlada Nemačke najavila je paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra, najveći do sada
Zelenski u Nemačkoj: Nemamo ni snage ni oružja za napade duboko na teritoriji Rusijewww.globallookpress.com © © IMAGO/Chris Emil Janssen

Vlasti u Kijevu su spremne da postignu mirno rešenje u rusko-ukrajinskom sukobu, ali navodno nisu spremne za uslove koje diktira Rusija, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Ukrajina jeste spremna da razgovara o predlozima za mir, ali predlozi bi mroali da budu zasnovani na poziciji Kijeva i njegovim mirovnom planu, potvrdio je ukrajinski predsednik.

"Rat se dešava na teritoriji naše zemlje, tako da će svaki mirovni plan biti zasnovan na predlozima Ukrajine", rekao je on.

Odbacio je ideju o bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji i rekao da Ukrajina želi da povrati svaki pedalj svoje zemlje.

"Potrebno je da se celom svetu ukaže na to da je Ukrajina spremna na mir, ali ona, s pravom i uz našu punu podršku, zahteva da to ne bude samo zamrzavanje konflikta pod uslovima koje Rusija diktira", rekao je Šolc.

Pritom, dobro je kada druge zemlje ulažu napore da dođe do mira, ali moraju da imaju na umu da to ne može biti protiv Ukrajine, upozorio je kancelar, komentarišući mirovnu inicijativu Brazila.

"Moramo da prenesemo zemljama Južne Amerike, Afrike, Azije da ne postoje dvostruki standardi, da se problemi koji tamo postoje podjednako tiču i nas. U slučaju da neka jaka zemlja napadne na svog suseda, to je i naš problem, čak i ako se to dešava daleko" nastavio je Šolc.

Sigurnost hrane i  rastuće cene su problemi sa kojima se mnoge države suočavaju, a razlog tome, prema njegovim rečima, leži u Moskvi.  

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva je sredinom aprila, u Pekingu, pozvao SAD da prestanu da "podgrevaju" sukob u Ukrajini i pređu na pronalaženje mirnog rešenja.

Rusija je garant dugoročnog mira u celom svetu, rekao je ranije brazilski predsednik koji je već preuzeo inicijativu za razvoj novog međunarodnog formata za stvaranje prilike za dijalog između Moskve i Kijeva, ističući da je spreman, ako bude potrebno, da posreduje u direktnim pregovorima između ruskog i ukrajinskog predsednika.

Zelenski: Nemamo ni snage ni oružja za napade duboko na teritoriji Rusije

Ukrajina nema ni nameru ni dovoljno naoružanja da udari na teritoriju Ruske Federacije dok traje navodna kontraofanziva, rekao je Zelenski odgovarajući na pitanje da li moguće je zauzeti deo ruske teritorije radi jačanja pregovaračke pozicije.

Prema njegovim rečima, pripreme za kontraofanzivu se nastavljaju, Oružane snage Ukrajine su "skoro spremne za uspeh".

Istovremeno je priznao da će u slučaju neuspeha Ukrajina i nekoliko drugih zemalja razmišljati o potrebi mirovnih pregovora.

Još 11 milijardi evra od Nemačke za Ukrajinu

Berlin će od ove godine poslati još 11 milijardi evra za vojnu podršku kijevskim vlastima, navodi se u zajedničkom saopštenju nemačkog kancelara Olafa Šolca i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi TASS.

"Ukupno, Nemačka je izdvojila više od 11 milijardi evra za 2023. godinu i dalji nastavak vojne podrške Ukrajini", navodi se u tekstu.

Ako je verovati nemačkom kancelaru, današnja poseta ukrajinskog predsednika Berlinu je poslala "snažan signal", a Berlin će podržavati Kijev "sve dok bude potrebno".

Nemačka se zalaže "da Rusija odgovara za svoja nedela", naglasio je Šolc i dodao da Rusija mora da povuče svoje trupe, jer "drugačije neće funkcionisati".

Prema rečima ukrajinskog predsednika, Kijev i njegovi zapadni saradnici bi mogli "nepovratno da poraze Rusiju u ratu" već ove godine, a Ukrajinci veruju u uspeh kontraofanzive protiv ruskih snaga i "spremni su za uspeh".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu i zahvalio se nemačkoj vladi na "fantastičnoj solidarnosti" pošto je najavljeno veliko povećanje vojne pomoći ove zemlje Kijevu.

Ovo je prva poseta Zelenskog Nemačkoj od početka sukoba u Ukrajini, a u Berlinu ga je dočekao predsednik države Frank-Valter Štajnmajer, preneo je Rojters.

"U najizazovnije vreme u modernoj istoriji Ukrajine, Nemačka je dokazala da je iskren prijatelj i pouzdan saveznik. Zajedno ćemo pobediti i vratiti mir u Evropu", napisao je Zelenski u knjizi gostiju nemačkog predsedništva.

Vlada Nemačke najavila je juče paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra, što je najveći paket pomoći od početka rusko-ukrajinskog konflikta. Paket obuhvata 30 nemačkih tenkova "leopard", borbena vozila, dronove, kao i četiri Iris-T protivvazdušna sistema.

 

image
VV inauguration
banner