Svet

Francuska: Novi paket sankcija Rusiji do sledećeg samita EU u junu

Do sada nije postignut konačan dogovor o novim ograničenjima, ali nema ozbiljnih nesuglasica unutar EU oko novog paketa sankcija Rusiji i o vojnoj pomoći Ukrajini, kazala je ministarka spoljnih poslova te zemlje Katarin Kolona
Francuska: Novi paket sankcija Rusiji do sledećeg samita EU u junuGetty © Photo by Carl Court/Getty Images)

Novi 11. paket sankcija EU Rusiji trebalo bi da bude usaglašen do samita EU u junu, izjavila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona, prenose "RIA Novosti".

"Još razgovaramo o tome, posebno uzimajući u obzir pravne i tehničke aspekte. Stalni predstavnici će to ponovo razmatrati ove nedelje. Očekujemo da ćemo to finalizovati što je pre moguće, pre kraja juna - pre samita EU", kazala je Kolona na Savetu ministara spoljnih poslova u Briselu

Ona je navela da rasprava o 11. paketu sankcija Rusiji još traje na nivou stalnih predstavnika evropskih zemalja, pa je njegovo konačno usvajanje na ministarskom sastanku teško moguće. 

"Do sada nije postignut konačni dogovor o novim ograničenjima, ali nema ozbiljnih nesuglasica unutar EU oko novog paketa sankcija Rusiji i o vojnoj pomoći Ukrajini", navela je.

Podsetimo, očekuje se da će novi paket sankcija uključiti nova ograničenja na izvoz u Rusku Federaciju i na tranzit robe koja iz EU ide u treće zemlje preko Rusije. Osim toga, planira se da se sankcije  uvedu i za kompanije iz trećih zemalja za koje se sumnja da su zaobišle evropska ograničenja.

Istovremeno, ruski nuklearni sektor i ograničenja trgovine ruskim dijamantima najverovatnije neće biti obuhvaćeni ovim sankcijama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada i da su sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša život miliona ljudi.

image