Rusija

Novi paket antiruskih sankcija spreman do 22. maja?

Rok za finalizaciju sankcija i dalje nepoznat, kao i moguće izmene, s obzirom da je za to neophodna jednoglasnost svih zemalja članica EU
Novi paket antiruskih sankcija spreman do 22. maja?Getty © Carl Court/Getty Images

Šefovi diplomatije Evropske unije mogli bi da se dogovore o detaljima jedanaestog paketa sankcija Rusiji već 22. maja, za kada je zakazan sledeći sastanak Saveta za spoljne poslove, izjavio je izvor za "RIA Novosti".

On je naveo da je rok za finalizaciju sankcija i dalje nepoznat, kao i moguće izmene, s obzirom da je za to neophodna jednoglasnost svih zemalja članica EU.

"Na ovaj ili onaj način, postoji dvonedeljni horizont za pregovore, do sledećeg sastanka Saveta za spoljne poslove 22. maja, na kojem se može razgovarati o predlogu, ili čak usaglasiti na nivou Ministarstva spoljnih poslova, ukoliko to bude potrebno", dodao je izvor.

Ruski zvaničnici više puta su izneli jasan stav da će se država izboriti sa sankcijama koje joj Zapad godinama uvodi, ali i da je nesumnjivo da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh ovih ograničenja. Slično mišljenje čulo se i u samim zapadnim zemljama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada i da su sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

image