Ekonomija

EU najavljuje kazne za države preko kojih Rusija izbegava sankcije

Cilj planiranih sankcija je da odvrati države od toga da pomažu Ruskoj Federaciji, te da se razbiju trgovinski kanali koje Moskva navodno koristi
EU najavljuje kazne za države preko kojih Rusija izbegava sankcije© Tanjug/AP Photo/Mike Derer, File

Evropska unija raspravlja o novom mehanizmu mera za zemlje za koje veruje da ne čine dovoljno da spreče Rusiju da izbegne sankcije, posebno one koje ne mogu da objasne sopstvene nagle skokove u trgovini pojedinom robom ili tehnologijama, prenosi "Blumberg".

Cilj planiranih mera je da odvrati države od toga da pomažu Rusiji, te da se razbiju trgovinski kanali koje Moskva navodno koristi. Ukoliko ovo ne uspe, sledeći korak EU podrazumevao bi uvođenje ograničenja na određenu robu.

Unija takođe nastoji da proširi obim već postojećih izvoznih mera i zabrani tranzit brojne robe kroz Rusiju.

Sledeći paket EU sankcija, 11. od početka ruske Specijalne vojne operacije, uglavnom će se fokusirati na zatvaranje rupa u već donetim merama, budući da Moskva nabavlja mnoge sankcionisane artikle preko trećih zemalja, ali i na jačanje sposobnosti bloka da sprovodi svoja ograničenja. 

Uvoz robe kao što su poluprovodnici, integrisana kola i druge tehnologije u Rusiju je porastao iz država kao što su Kazahstan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Kina i druge.

Novi mehanizam dao bi državama članicama ovlašćenje da označe treće zemlje i zabranjenu robu; mere bi prvo morale da usvoje nacionalne vlade, a spisak ciljanih zemalja i robe blok bi morao potom da usvoji jednoglasno.

Malo je verovatno da će mere u početku biti usmerene na Kinu, mahom će se fokusirati na države centralne Azije i ruske susede, piše "Blumberg".  

Predložene mere bi olakšale i sankcionisanje kompanija u trećim zemljama koje zaobilaze sankcije EU.

Novi paket sankcija proširuje postojeće zabrane

EU planira da finalizuje novi paket mera uoči samita Grupe sedam koji treba da se održi ovog meseca, a očekuje se da će zemlje članice razgovarati o predlozima u narednim danima.

Drugi predlozi uključuju zabranu tranzita različite robe kroz Rusiju i označavanje plovila koja isključuju svoje navigacione sisteme, preneo je "Blumberg".

EU ima za cilj i da proširi postojeće zabrane na automobile, tehnologiju koju je Rusija koristila u Ukrajini, industrijsku robu, gvožđe i čelik, kao i prerađene proizvode koji koriste sankcionisane metale, kažu izvori "Blumberga". Zabrane se mogu proširiti na prava intelektualne svojine i licence izdate za proizvodnju spornih predmeta.

Novi set mera nameće nova ograničenja za prikolice kako bi se izbeglo da ruski kamioni prikače svoj teret za kamione EU kada stignu do granica bloka. Pored toga, EU bi trebalo da razjasni pravila o postojećim zabranama u vezi sa ulaskom u luke Unije i zabranama korišćenja lučkih usluga, kao i uputstva za transfere s broda na brod.

Očekuje se da će novi paket sankcija obuhvatiti još desetine pojedinaca i entiteta. Međutim, malo je verovatno da će blok sankcionisati rusku državnu nuklearnu kompaniju "Rosatom", kao i nuklearno gorivo, zbog nedostatka konsenzusa među državama članicama.

image
VV inauguration
banner