Svet

Bolnica u Britaniji pita roditelje: Izvinite, da vaša novorođena beba nije transrodna ili nebinarna?

Ordinacija opšte prakse u Birmingemu davala roditeljima "društveno osvešćene" upitnike o njihovoj tek rođenoj deci
Bolnica u Britaniji pita roditelje: Izvinite, da vaša novorođena beba nije transrodna ili nebinarna?Getty © Photo by Cole Bennetts/Getty Images

Dom zdravlja u Engleskoj dao je roditeljima novorođene dece da popune upitnik u kojima su upitani da li smatraju da su njihove bebe transrodne ili nebinarne.

Jedna korisnica Tvitera podelila je obrazac koji je ordinacija opšte prakse u Birmingemu davala roditeljima, koji su morali da odaberu da li je njihovo tek rođeno dete "muško (uključujući trans muškarca)", "žensko (uključujući trans ženu)", "nebinarno", ili, možda slučajno - "drugo".

"Moj drug je nedavno dobio bebu i morao je da registruje taj dragoceni novi život. Ovo je obrazac za registraciju novorođenčeta koji ga je dočekao", objavila je ona i u šali dodala da veruje da će bebu registrovati kao "drugo - pol dinosaurusa".

"Vudgejt Veli" zdravstveni centar je, sa druge strane, insistirao da je obrazac univerzalan i da se koristi za sve pacijente, a ne samo one tek rođene. 

Kako objašnjava "Dejli mejl", ovaj "društveno osvešćeni" upitnik deo je šire  politike britanske Nacionalne zdravstvene službe, pri čemu svaka zdravstvena ustanova ima mogućnost da u svoj obrazac doda "opcije za rod" po svom izboru.

Direktor Unije za slobodu govora Tobi Jang kritikovao je tu praksu, rekavši da su formulari "poziv da 'društveno osvešćeni' roditelji nametnu svoje sulude ideje o polu i rodu svojoj tek rođenoj deci".

"Zar ne bi bilo odgovornije da lekari opšte prakse roditelje koji ne znaju pol svoje bebe nakon što joj vide genitalije upute psihijatru?"

image