Svet

Rat ubrzava borbu za prava LGBT vojnika u Ukrajini

Dok se vlada Zelenskog poziva na ratne okolnosti kao prepreku za usvajanje zakona koji bi omogućio ozvaničenje istopolnih zajednica, aktivisti ističu da su gej vojnici često zlostavljani čak i na linijama fronta
Rat ubrzava borbu za prava LGBT vojnika u UkrajiniGetty © Maciej Moskwa / Stringer

Nacrt zakona koji bi dao pravni status istopolnim partnerstvima predstavljen je ove godine u ukrajinskom parlamentu, a nevladin sektor radi na tome da se što pre usvoji kako bi se svim vojnicima LGBT opredeljenja koji se bore za Ukrajinu pokazalo da ih zemlja za koju su spremni da umru – poštuje i brine za njih, izjavila je tamošnja poslanica Ina Sovsun, koja je i izradila pomenuti nacrt, a preneo britanski "Gardijan".

"Moramo da usvojimo ovaj zakon dok traje rat, kako bi se naši vojnici na bojnom polju osećali sigurnije. Ali i da bi znali, kada budu ponovo u civilu, da smo se borili za njih dok su bili u rovovima", nadovezao se aktivista grupe "LGBT militari" Maksim Potapovič.

Rat je ukazao na hitnost borbe za jednaka prava LGBT Ukrajinaca i protiv homofobije, rekao je Potapovič i dodao da se oni zaista osećaju da u ratu njihov život može veoma brzo da se završi, pa žele da žive slobodno koliko god je to moguće. Žele da više ne kriju svoje opredeljenje uprkos homofobiji u njihovim jedinicama.

"Gardijan" ističe da je Ukrajina postigla ogroman napredak u pogledu LGBT prava, ali da je homofobija i dalje rasprostranjena, da su gej vojnici često zlostavljani čak i na linijama fronta, a da ustav definiše brak kao zajednicu između muškarca i žene.

Takođe, vlada ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog se poziva na ratne okolnosti kao prepreku za usvajanje zakona koji bi omogućio ozvaničenje istopolnih zajednica, odnosno rešio bi npr. donošenje lekarskih odluka ako su njihovi bližnji povređeni, obezbedio finansijsku podršku partnerima poginulih vojnika itd.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 58 odsto Ukrajinaca gleda blagonaklono na LGBT sunarodnike ili je pak neutralno s tim u vezi. Iako je to mali procenat u poređenju s Velikom Britanijom i drugim zapadnoevropskim zemljama, predstavlja značajno i brzo poboljšanje.

"U 2016. radilo se samo o 30 odsto, tako da smo udvostručili procenat za pet ili šest godina, nešto što su drugi LGBT pokreti postizali za 10 ili 20 godina.  Većina Ukrajinaca – više od 80 odsto – podržava gej vojnike koji služe vojsku". zaključio je Potapovič.

image