Svet

Kembridž odlučio: Anglosaksonci više ne postoje, to je rasistička izmišljotina

Britanski "vouk" akademici tvrde da su Anglosaksonci nikada nisu postojali, odnosno da je reč o "rasističkoj izmišljotini"
Kembridž odlučio: Anglosaksonci više ne postoje, to je rasistička izmišljotinaGetty © Ian Forsyth

Univerzitet u Kembridžu svoje studente navodno uči da Anglosaksonci nikada nisu postojali kao etnička grupa u "antirasistčkom" pokušaju da "rasprše britanske nacionalističke mitove".

Katedra za anglosaksonski, nordijski i keltski (ASNC) na nekada prestižnom Univerzitetu u Kembridžu dovela je u pitanje sopstveno postojanje tvrdeći da je anglosaksonska etnička grupa "rasistička izmišljotina koja za cilj ima podsticanje britanskog rasizma", piše "Dejli Telegraf".

"Vouk" akademici sa te katedre tvrde da je cilj njihovog antiengleskog stava pokušaj da budu "više antirasistički nastrojeni", dodajući je "jedna briga u vezi sa korišćenjem termina 'Anglosaksonac' njegova percipirana konekcija sa rasnim i etničkim engleskim identitetom".

"Generalno, ANSC pokušava da rasprši nacionalističke mitove, pokazujući studentima koliko su oni oduvek bili konstruisani", naveli su oni.

Katedra na Kembridžu je takođe dodala da nikada nije postojao "koherentan i povezan" identitet naroda u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Irskoj.

U jednom naučnom članku koji je objavio predavač na Kembridžu se tvrdi da je termin "Anglosaksonac" tesno povezan sa "urođenom rasnom politikom".

U široj akademskoj zajednici u Engleskoj u poslednje vreme razvio se pokret koji istorijska germanska plemena Angla, Saksonaca i Juta, koja su u Britaniju došla krajem rimskog perioda, povezuje sa navodnim rasizmom nastalim u Americi.

Ta kampanja je uspela da ostvari i pojedine konkretne uspehe. Tako je, na primer, Međunarodno udruženje Anglosaksonista 2019. godine promenilo naziv u Međunarodno društvo za ranu srednjovekovnu istoriju Engleske, zbog "problematičnih konotacija koje su obično povezane sa terminom 'Anglosaksonac'".

Do promene imena došlo je neposredno nakon što je kanadski stručnjak za ranosrednjovekovnu književnost Meri Rambaran-Olm napustila tu organizaciju  i tvrdila da je izučavanje anglosaksonske istorije ispunjeno "inherentnom belošću", kao i da je "anglosaksonski mit promoviše lažnu ideju šta znači biti 'autohton' u Britaniji".

Tvrdnje sa Kembridža naišle su na oštre reakcije u Britaniji, a politički komentator Pol Emberi je na Tviteru napisao: "Zamislite da univerzitet isto ovo kaže o, na primer, australijskim Aboridžinima, Maorima i američkim Indijancima".

Nekadašnji član UKIP-a i voditelj podkasta Karl Bendžamin odbacio je takve tvrdnje i rekao da "mi, Englezi, postojimo. Postojimo hiljadu godina i to se sada neće promeniti. Nema diskusije. Nema dijalektike. Mi smo Englezi i živimo u Engleskoj. Vrlo je jednostavno".

image