Svet

Statue "belih muškaraca" u Velikoj Britaniji mogle bi da budu uklonjene pošto "vređaju javnost"

Takvi spomenici stvaraju "percepciju da su uspesi koje društvo smatra vrednim oni koje su postigli moćni, stariji, fizički sposobni beli muškarci", navodi se u dokumentu velške vlade
Statue "belih muškaraca" u Velikoj Britaniji mogle bi da budu uklonjene pošto "vređaju javnost"Getty © Jeff J Mitchell

Britanski spomenici podignuti u čast "starijih belih muškaraca" mogli bi da budu uklonjeni ili pomereni kako ne bi "vređali javnost", piše u nacrtu novih uputstava velške vlade do kojih je došao britanski "Telegraf".

U nacrtu piše da ti spomenici "mogu biti uvredljivi ljudima koji ih danas vide u drugačijem svetlu", uključujući i kao "agresore koje su pokoravali druge narode kako bi širili britansku imperiju".

Dokument navodno sadrži objašnjenje da takvi spomenici stvaraju "percepciju da su uspesi koje društvo smatra vrednim oni koje su postigli moćni, stariji, fizički sposobni beli muškarci".

Kako navodi "Telegraf", statue generala Artura Velslija, vojvode od Velingtona i admirala Horacija Nelsona, koji su slavu stekli boreći se protiv Napoleona, mogli bi da padnu pod tu kategoriju. Njih dvojicu aktivisti za ljudska prava optužuju da su "omogućavali kolonijalizam i ropstvo".

Nacrt dokumenta velške vlade savetuje lokalnim vlastima i javnim ustanovama da "preduzmu akcije" kako bi "uspostavili pravi istorijski narativ", prenosi britanski list.

Kao ponuđene mogućnosti navode se uništenje ili premeštanje tih "uvredljivih i neželjenih stvari". Zvaničnici takođe predlažu "diskretno ograđivanje datih spomenika", kao i promenu imena ulica i zgrada koja javnost smatra neprikladnim.

Veći broj statua u Britaniji je srušen ili oštećen od 2020, kada su protesti protiv rasizma izbili u SAD i drugim zapadnim zemljama. Okidač tih protesta bilo je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policije u Mineapolisu, u američkoj saveznoj državi Minesoti.

Aktivisti navode da ti spomenici glorifikuju sramne delove britanske istorije. Oni su 2020. godine srušili statuu političara i trgovca robljem Edvarda Kolstona u Bristolu, a tokom istih protesta oštećen je i spomenik nekadašnjeg premijera Vinstona Čerčila u Londonu.

Napadi na spomenike naišli su na oštre kritike pojedinih britanskih zvaničnika. Tadašnji ministar za lokalnu samoupravu Robert Dženrik aktiviste je 2021. godine nazvao "lajućom gomilom" koja pokušava da "izmeni ili cenzuriše prošlost".

image