Svet

Svakom crncu po pet miliona dolara odštete: San Francisko ismejan nakon neozbiljnog predloga

Nakon uvođenja posebne "plate" za transrodne građane, San Francisko je "bez matematičke računice" predložio da se sugrađanima crncima plate vrtoglavo visoke reparacije - uslov je da su "zvanično crnci barem 10 godina"
Svakom crncu po pet miliona dolara odštete: San Francisko ismejan nakon neozbiljnog predlogawww.globallookpress.com © Terry Schmitt - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Svaki crnac bi trebalo da dobije pet miliona dolara odštete kako bismo mu nadoknadili decenijsku nepravdu, poručio je Komitet za reparacije San Franciska u predlogu koji su mnogi kritikovali.  

Komitet od 15 članova koji je postavila vlada takođe zahteva da se crncima iz domaćinstava sa nižim prihodima narednih 250 godina isplaćuje uvećana plata koja bi bila na nivou prosečne.  

Nakon objavljivanja predloga, međutim, ispostavilo se da je komisija samo odokativno odmerila navedene sume i nije razvila matematičku računicu kojom bi mogla da potkrepi predložene brojke.

Mnogi američki političari kritikovali su predlog opisujući ga kao "neozbiljan", a čak su i pristalice akcije navele da predlaganje proizvoljnog iznosa od 5 miliona dolara "podriva kredibilitet" akcije.

"Nije postojala matematička računica", rekao je za "Vašington post" Erik Mekdonel, predsednik komiteta za reparacije i direktor konsultantske firme "Pikok partneršips" sa sedištem u San Francisku.

Predsednik Republikanske partije San Franciska Džon Denis rekao je da je otvoren za razgovor o tome da li crnci u tom gradu treba da dobiju reparacije, ali da predlog nije bio ozbiljan.

"Ovde je u pitanju gomila istomišljenika koja je ušla u prostoriju i smislila broj. Primetićete da u izveštaju nije bilo računice niti analiza. Ovo je bila prilika za ozbiljan posao koji su oni uprskali", ocenio je on.

Morate biti crnac najmanje 10 godina

Panel je takođe smislio da pet miliona dolara mogu da dobiju samo stariji od 18 godina koji se najmanje 10 godina u javnim dokumentima identifikuju kao crnci.

Kako SAD nastoje da nadomeste trajne ekonomske efekte ropstva, rasizma i rasističke politike, osnovan je niz komiteta za reparacije kako bi se popravio ekonomski jaz između belaca i crnaca, prenosi britanski "Telegraf".

Javnost i korisnici društvenih mreža ukazali su na dodatne probleme u vezi sa predlogom. 

Mnogi su se zapitali zašto bi stanovnici San Franciska plaćali reparacije zbog ropstva kad ga tamo nije bilo, te zašto Kalifornija ne plaća odštetu potomcima domorodačkih naroda koji su u tom delu kontinenta bili ubijani i eksploatisani. 

San Francisko je prethodno objavio da će "transrodne, nebinarne, rodno nekonformističke i interseksualne ljudi" od grada mesečno dobijati po 1.200 dolara. 

"Ta politika je glupa jer će podstaći siromašne da se identifikuju kao transrodne osobe kako bi dobili 1.200 dolara. Jer, ne postoji medicinski test ili vizuelni identifikator da se zna ko je transrodan", rekao je Greg Burt iz organizacije "Kalifornijski porodični savet".

image