Srbija i Balkan

Detalji Kurtijevog boravka u Berlinu: Predloženo da nacrt ZSO ocenjuju advokati u Strazburu

Kurti je rekao da ZSO mogu da osnuju sami Srbi jer vlada tzv. Kosova to ne može da nametne i da bi to predstavljalo kršenje principa Saveta Evrope i ustava tzv. Kosova
Detalji Kurtijevog boravka u Berlinu: Predloženo da nacrt ZSO ocenjuju advokati u Strazburu© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Tokom posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Berlinu, a u vezi sa razvojem događaja u vezi sa članstvom Prištine u Savetu Evrope, predloženo je da nacrt ZSO ocenjuju advokati u Strazburu, saznaju Reporteri.

Nemački list Frankfurter algemajne cajtung objavio je tekst u kome navodi da podrška tzv. Kosovu u Komitetu ministara zemalja članica Saveta Evrope nije tako jasna kao u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope gde je preporučeno prihvatanje. 

Kurti je, kako navodi list, rekao da ZSO mogu da osnuju sami Srbi jer vlada tzv. Kosova to ne može da nametne i da bi to predstavljalo kršenje principa Saveta Evrope i ustava tzv. Kosova. EU je predložila nacrt statuta za ZSO, ali list napominje da je predložila i Kvinta.

"Da bi se ispunio Kvintin zahtev, u Berlinu je bilo razgovora i o tome da li bi sada predlog za srpsku asocijaciju opština mogao da bude podnet na razmatranje ustavnim pravnicima Saveta Evrope", smatraju političari u Berlinu.

Kvinta je zatražila da se nacrt statuta ZSO uputi na ocenu Ustavnom sudu tzv. Kosova kao korak Kurtijeve vlade za osnivanje ZSO koji bi ubedio zemlje članice da daju svoj glas u korist Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Isti zahtev je uputio i predsednik Francuske Emanuel Makron.

image