Svet

Ukrajina na udaru "orbanizma": Jačaju proruske struje u Austriji i Slovačkoj

Evropski zvaničnici upozoravaju da bi pobede ruski orijentisanih političkih snaga u Slovačkoj i Austriji Putinu dale moćno oruđe protiv Ukrajine, što bi mu olakšalo da podriva sankcije i napore EU da pomogne toj zemlji
Ukrajina na udaru "orbanizma": Jačaju proruske struje u Austriji i Slovačkojwww.globallookpress.com © IMAGO/Isabelle Ouvrard

Austrijski političar Herbert Kikl je proruski, antiamerički teoretičar zavere koji želi da tu alpsku državu pretvori u "tvrđavu" protiv migracija. Uz to je favorit da postane sledeći lider svoje zemlje i sledeća velika glavobolja Evrope, piše briselski portal "Politiko".

Naime, Kiklova desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) vodi po nacionalnim anketama, jer su rastuća inflacija i nagli porast zahteva za azil pojačali nezadovoljstvo aktuelnom vladom, koalicijom Austrijske narodne partije (OVP) i Zelenih. S drugom glavnom opozicionom strankom, Socijaldemokratama (SPO), Kiklova partija ima najveće šanse u poslednjih nekoliko godina da preuzme vlast.

To bi pak, navodi "Politiko", predstavljalo velike probleme za Evropsku uniju, koja se već bori da izađe na kraj s Mađarskom, gde je nacionalistički premijer Viktor Orban preuzeo kontrolu nad svim glavnim polugama moći, pretvarajući zemlju u ono što kritičari opisuju kao poluautoritarna država usred EU.

Međutim, nije samo Austrija podložna orbanizmu. Slovačkoj takođe preti populistički preporod. Proruska partija Smer, čiji je lider bivši premijer Robert Fico, vodi u anketama u susret vanrednim izborima zakazanim za septembar. Fico je obećao da će, ukoliko bude izabran, prekinuti vojnu podršku Ukrajini.

Evropski zvaničnici upozoravaju da bi pobede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji dale predsedniku Rusije Vladimiru Putinu moćno oruđe protiv Ukrajine, što bi mu olakšalo da podriva sankcije i napore EU da pomogne Ukrajini.

"To bi bila katastrofa", otvoreno je rekao visoki zvaničnik Evropske komisije za "Politiko".

Kikl otvoreno protiv sankcija Rusiji

Sledeći redovni izbori u Austriji su tek na jesen sledeće godine, ali konstantne tenzije unutar sadašnje koalicije pod vođstvom kancelara Karla Nehamera, čija OVP trenutno zaostaje osam odsto za FPO, povećavaju izglede za opozicionara Kikla.

"Nisam postao lider stranke da bih vodio u anketama, već da bih pobedio na izborima", rekao je nedavno Kikl. A ukoliko to i ostvari, obećao je da će iskoristiti veto Austrije u Evropskom savetu da poništi "besmislene" sankcije bloka Rusiji.

Tokom nedavne posete Budimpešti, gde se sastao sa, kako "Politiko" navodi, "svojim mentorom Orbanom", Kikl nije krio da želi da Austriju pretvori u još jednu Mađarsku, koju je hvalio kao "utočište nacionalnog samoopredeljenja i otpora globalističkoj intervenciji iz Brisela". 

Uz to FPO ima dugogodišnje veze s Rusijom. Kiklov prethodnik i bivši austrijski kancelar Hajnc-Kristijan Štrahe potpisao je sporazum o partnerstvu s Putinovom strankom Jedinstvena Rusija 2016. godine.

Iako taj aranžman više nije na snazi, Kikl i druge stranačke ličnosti ne kriju svoje afinitete prema Rusiji – FPO je u austrijskom parlamentu iznela brojne proruske rezolucije od početka rata u Ukrajini, a Kikl je više puta javno pozivao na ukidanje sankcija Rusiji. 

Briselski portal konstatuje i da su migracije ipak ključno pitanje za FPO s obzirom na to da se broj zahteva za azil u Austriji utrostručio prošle godine, te da je upravo politika protivljenja migracijama naišla na dobar odziv kod mnogih glasača.

Tako je na proteklim regionalnim izborima FPO ostvarila vrlo dobar rezultat i zauzela drugo mesto sa 25 odsto osvojenih glasova, dok bi na nacionalnom nivou mogla biti i prva.

Kikl kaže da je njegov cilj ovog puta jasan: da bude Volkskanzler – kancelar naroda.

image