Svet

Stoltenberg: Slovačka može da se osloni na NATO, a mi na njen procenat BDP za odbranu

Bolja infrastruktura i bolje naoružanje takođe su faktor odvraćanja za Rusiju, poručio je generalni sekretar NATO
Stoltenberg: Slovačka može da se osloni na NATO, a mi na njen procenat BDP za odbranuGetty

Slovačka može da se osloni na NATO snage koje pomažu u zaštiti vazdušnog prostora i obeshrabruju bilo koje druge snage da uđu na teritoriju te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Ludovitom Odorom.

Stoltenberg je doputovao u Slovačku na samit Bukureštanske devetke (B9) koji je u utorak održan u Bratislavskom zamku, prenosi agencija TASR.

Stoltenberg je naglasio da se i NATO oslanja na Slovačku i pozdravio obavezu te zemlje da potroši dva procenta BDP-a na odbranu.

"Bolja infrastruktura i bolje naoružanje takođe su faktor odvraćanja za Rusiju", rekao je on i dodao da NATO nije strana u sukobu u Ukrajini, ali "u svakom slučaju mi pomažemo Ukrajini da se odbrani, to je deo naše povelje".

Generalni sekretar NATO-a je zahvalio Slovačkoj na pružanju važne humanitarne i vojne podrške.

"Moramo pomoći Ukrajini da ostane suverena zemlja u Evropi, jer ako bi predsednik (Rusije Vladimir) Putin pobedio, poruka njemu ili drugim autoritarnim režimima bi bila da mogu da koriste silu da ostvare svoje ciljeve i na taj način naruše granice susednih zemalja", naglasio je on i dodao "da bi u tom slučaju svet postao opasniji".

Odor je poručio da prelazna vlada nema nameru da menja kurs Slovačke prema evropskoj ili severnoatlantskoj orijentaciji.

"Mi ispunjavamo svoje obaveze u pogledu postepene modernizacije odbrane, ali i u pogledu naših finansijskih obaveza. Pozdravljamo i jačanje vojnog prisustva naših saveznika ovde", rekao je on i dodao da je u Slovačkoj trenutno stacionirano više od 1.300 stranih vojnika, uglavnom iz Češke, Holandije, Nemačke, Italije i SAD.

Premijer je istakao potrebu da se istočna granica NATO-a na odgovarajući način obezbedi. Sa Stoltenbergom je razgovarao i o podršci odbrani Ukrajine i u kojoj meri NATO zajedničkim snagama može da doprinese uspostavljanju trajnog mira u Ukrajini, prenosi slovačka nacionalna agencija.

image