Svet

Ujedinjene nacije uklanjaju prepreke za ruski izvoz hrane i đubriva

Moskva preti da će odustati od sporazuma koji omogućava stabilnost izvoza hrane i đubriva iz ukrajinskih crnomorskih luka 17. jula ako se ne uklone prepreke za takve pošiljke
Ujedinjene nacije uklanjaju prepreke za ruski izvoz hrane i đubrivaGetty © Photo by Alexey Furman

Ujedinjene nacije su pomogle u pospešivanju ruskog izvoza hrane i đubriva, omogućavajući stabilan priliv brodova u njene luke i niže cene prevoza i osiguranja, rekao je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Nakon razgovora predstavnika Ujedinjenih nacija i Rusije visoki trgovinski zvaničnik UN-a Rebeka Grinspan sastala se danas u Ženevi sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Veršinjinom, u trenutku u kom Moskva preti da će odustati od sporazuma koji omogućava sigurnost izvoza hrane i đubriva iz ukrajinskih crnomorskih luka 17. jula, ako se ne uklone prepreke za takve pošiljke, preneo je Rojters.

Portparol Dižarik rekao je da su "protekli meseci pokazali opipljiv napredak" u poboljšanju ruskog izvoza, ali je dodao da izazovi ostaju.

"Nećemo štedeti energiju da prevaziđemo sve preostale prepreke", reko je on.
Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada, zvaničnici Kremlja navode da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljala barijeru za isporuke.

image