Svet

Holandija: Kako je pravopis sprečio zamrzavanje ruske imovine

Na primer, na engleskom je ime ruskog predsednika napisano kao Putin, a na holandskom - Poetin, objašnjava Holandska radiodifuzna korporacija
Holandija: Kako je pravopis sprečio zamrzavanje ruske  imovineGetty © Tristan Fewings / Stringer

Trećina banaka i drugih finansijskih institucija u Holandiji ne uspeva da uđe u trag i zamrzne rusku imovinu, između ostalog, zbog pravopisnih grešaka u prezimenima, pokazuju rezultati istrage Centralne banke Holandije, na koje se poziva Holandska radiodifuzna korporacija (NOS).

Holandska centralna banka je proverila 31 finansijsku instituciju, među kojima su i banke, i zaključila da trećina njih ne može da pronađe sve bankovne račune i drugu imovinu Rusa koji se nalaze na spisku sankcija EU zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Kako se ispostavilo, to je često zbog grešaka u pisanju prezimena. Na primer, kako navodi izvor, na engleskom je ime ruskog predsednika napisano kao Putin, a na holandskom - Poetin.

"Ovo su zaista greške na nivou dece iz vrtića. Na sankcionim listama ime i prezime osobe koja je sankcionisana često se piše na engleskom, holandskom, ruskom, ukrajinskom, a možda i na neki drugi način, ako nešto nije u redu", objasnila je advokatica Helen Over de Linden, koja radi na svojoj doktorskoj disertaciji o ekonomskim sankcijama.

U Holandiji je u prvom mesecu nakon objave sankcija zamrznuta ruska imovina vredna samo šest miliona evra, dodaje izvor. Do leta 2022. holandska vlada je uspela da zamrzne sredstva za još 634 miliona evra. Skoro godinu dana kasnije, ovaj iznos je porastao na samo 644,5 miliona evra.

"Prošle godine nismo postigli nikakav napredak", kaže holandska advokatica.

Poređenja radi, zemlje EU su, polovinom maja, zamrznule ukupno preko 200 milijardi evra sredstava Centralne banke Rusije, a u EU je zamrznuto i više od 24 milijarde evra privatnih sredstava Rusa.

Udruženje banaka Holandije priznaje probleme sa primenom antiruskih sankcija navodeći da je to zbog "brzine i složenosti zadataka koje banke moraju da obavljaju". Sa ovim se ne slažu Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija zemlje, koji smatraju da zamrzavanje ruske imovine ne napreduje jer opada međuzavisnost ruske i evropske privrede, a i zbog toga što nova imena na sankcionim listama imaju manje sredstava.

image