Svet

Ko je ukrajinski oligarh koji je Bajdenove navodno podmitio sa pet miliona dolara?

Mikola Zločevski, osnivač "Burisme" navodno je platio po pet miliona dolara američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i njegovom sinu Hanteru, a navodno ima i audo-snimke koji mu služe kao vid osiguranja za koruptivne radnje
Ko je ukrajinski oligarh koji je Bajdenove navodno podmitio sa pet miliona dolara?www.globallookpress.com © © CNP/AdMedia

Mikola Zločevski, nekadašnji ukrajinski ministar i osnivač "Burisma holdingsa" navodno je platio predsedniku Džozefu Bajdenu pet miliona dolara, a u svom posedu navodno ima i audio zapise kako bi osigurao svoju koruptivnu radnju, tvrde republikanci.

Senator Čak Grasli objavio je u ponedeljak da je strani državljanin navodno platio aktuelnom američkom predsedniku i njegovom sinu Hanteru Bajdenu po pet miliona dolara, kao i da se njegove tvrdnje baziraju na dokumentu FBI, dok su prošle nedelje republikanci Mardžori Tejlor Grin, Ana Polina Luna i Nensi Mejs rekle da je strani državljanin Zločevski.

Danas se ne zna gde se Zločevski nalazi. Neki spekulišu da je u Monaku gde je navodno pobegao 2019. godine pošto je u Ukrajini bio osumnjičen za proneveru.

Prema istrazi "Al Džazire", sumnja se da je osnivač "Burisme" kupio kiparsko državljanstvo između 2017. i 2019. godine. "Gardijan" je izveštavao da su ga u vreme kada je Zločevski bio ukrajinski ministar zaštite životne sredine neki optuživali da je izdavao dozvole za gas svojim ortacima.

Isti čovek je 2016. godine bio pod sumnjom zbog pranja novca i korupcije povezanih sa "Burismom". Tužilac Viktor Šokin istraživao je taj slučaj pre nego što je on zatvoren zbog pritisaka tada potpredsednika Džozefa Bajdena koji je pretio da će povući obećanih milijardu dolara pomoći Ukrajini ako ne otpusti Šokina. Bajden se i hvalio njegovim otpuštanjem 2018. godine.

U izveštaju Graslija Senatu iz 2020. godine navode se veze između Bajdenovih, "Burisme" i Zločevskog. Kako se navodi, tada potpredsednik Bajden upoznao je 2014. poslovnog partnera svog sina Hantera Devona Arčera. Bajden stariji je krajem aprila posetio Ukrajinu što su mediji opisali kao bavljenje situacijom u Ukrajini, a uskoro je u ovu zemlju otišao i njegov sin.

Ubrzo nakon ovih poseta, Arčer je postao član upravnog odbora "Burisme", početkom maja pridružio mu se i Hanter Bajden i njih dvojica su narednih nekoliko godina za članstvo u odboru plaćani milionima oligarhovih dolara.

Posle protesta u Kijevu 2014. godine, ukrajinskim političarima očajnički je trebala američka podrška, a Zločevski se pobrinuo da relevantni ukrajinski zvaničnici budu svesni Hanterovog imenovanja u odbor "Burisme", navodi se u tom izveštaju, uz osvrt da se radilo o očiglednom sukobu interesa.

image