Svet

Ratni profiteri: Investicioni giganti "BlekRok" i "DžejPi Morgan" osnivaju banku za obnovu Ukrajine

Fond ima za cilj da privuče milijarde dolara privatnih investicija kako bi pomogao projekte obnove zemlje
Ratni profiteri: Investicioni giganti "BlekRok" i "DžejPi Morgan" osnivaju banku za obnovu UkrajineGetty © Spencer Platt / Staff

Investicione kompanije "BlekRok" i "Džej Pi Morgan Čejs" pomažu ukrajinskoj vladi da uspostavi banku za rekonstrukciju. Ta banka bi trebalo da usmeri javni početni kapital u projekte obnove koji mogu privući stotine milijardi dolara privatnih investicija.

Ukrajinski razvojni fond je i dalje u fazi planiranja i ne očekuje se da će u potpunosti biti pokrenut do kraja neprijateljstava sa Rusijom. Ali investitori će se već ove sedmice sastati na konferenciji u Londonu, koju zajedno organizuju britanska i ukrajinska vlada kako bi "bacili pogled" na ono što je urađeno do sada, piše "Fajnenšel tajms".

Svetska banka je u martu procenila da će Ukrajini biti potrebno 411 milijardi dolara za obnovu.

Kijev je u novembru angažovao konsultantsku granu "BlekRoka" da utvrdi kako najbolje privući tu vrstu kapitala, a zatim su projektu pridružili i "Džej Pi Morgan" u februaru. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je prošlog meseca da zemlja radi sa dve finansijske grupe i konsultantima u "Mekinziju".

Nije postavljen nikakav formalni cilj prikupljanja sredstava, ali ljudi upoznati sa diskusijama kažu da fond nastoji da prikupi jeftin kapital od vlada, donatora i međunarodnih finansijskih institucija i da ga iskoristi da privuče između pet i 10 puta više privatnih investicija.

"BlekRok" i "Džej Pi Morgan" doniraju svoje usluge, a banka "Džej Pi Morgan" je dugogodišnji "saradnik" Kijeva i "pomogla" je Ukrajini da prikupi više od 25 milijardi dolara državnog duga od 2010. i predvodila je prošle godine restrukturiranje duga u zemlji, u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Ono što je Ukrajini bilo potrebno, savetovao je "BlekRok", jeste banka za finansije za razvoj, koja bi trebalo da pronađe mogućnosti za ulaganja u sektore kao što su infrastruktura, klima i poljoprivreda i učini ih privlačnim za penzione fondove i druge dugoročne investitore i zajmodavce. "Džej Pi Morgan" je doveden delom zbog ekspertize o dugu.

image