Svet

"Brajb-gejt": Optužbe za korupciju u vidu 17 tonskih zapisa novi pritisak za Bajdenove

Na dva tonska snimka čuje se Džozef Bajden, a na ostalima tadašnji menadžer firme "Burisma" Hanter Bajden, otkrio je republikanski kongresmen Džejms Komer iz Kentakija
"Brajb-gejt": Optužbe za korupciju u vidu 17 tonskih zapisa novi pritisak za Bajdenovewww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Dve generacije porodice Bajden, otac Džozef i sin Hanter, nekoliko poslednjih godina susreću se sa optužbama za mito i korupciju, a ovog puta za to navodno postoje zvučni zapisi. 

"Brajb-gejt" se, kao nekada skandal nad skandalima "Votergjet", dovodi u vezu sa američkim predsednikom, koji je, kako se tvrdi, 2016. godine, u vreme kada je obavljao dužnost potpredsednika SAD, isplatu finansijske pomoći Ukrajini uslovio davanjem otkaza jednom ukrajinskom državnom tužiocu - zbog toga što je on korumpiran. Radilo se o Viktoru Šokinu.

Ali, posebno je pikantna činjenica da je Šokin u to vreme vodio istragu protiv ukrajinske energetske kompanije "Burisma", u čijem je nadzornom odboru tada bio i Hanter Bajden, sin američkog potpredsednika, piše "Dojče vele".

Tajni tonski zapisi

Republikanski senator Čak Gresli iz Ajove rekao je Senatu da je državljanin jedne strane zemlje, koji je, kako se sumnja, podmitio Bajdenove, očigledno tajno snimio 17 tonskih zapisa. Gresli je tom prilikom aludirao na na osnivača firme "Burisma" Mikolu Zločevskog.

"On je uz pomoć tih zapisa hteo da se osigura u slučaju da se stvar otkrije", dodao je Gresli.

Šta se tačno može čuti na tim misterioznim tonskim zapisima, pod uslovom da oni zaista postoje? Tokom jednog saslušanja u Kongresu, senator Ted Kruz je od zamenika šefa FBI, Paula Abejta, hteo da sazna da li Savezna američka policija zaista raspolaže tim snimcima.

"Ne mogu da govorim o istrazi koja je u toku", glasio je odgovor.

Republikanski kongresmen Džejms Komer iz Kentakija, koji vodi istragu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, očigledno zna i nešto više.

"Na dva tonska snimka čuje se Džozef Bajden, a na ostalima tadašnji menadžer firme 'Burisma' Hanter Bajden".

Svi razgovori, kako je dodao, vrte se oko uslova za isplatu mita. Bajdenovi su, tvrdi Komer, dobili po pet miliona dolara svaki.

Tramp: Bajdenova kriminalnna porodica 

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je trenutno pod velikim pritiskom zbog optužnice vezane za aferu oko poverljivih dokumenata, u optužbama na račun Bajdena vidi dobru šansu da skrene pažnju javnosti sa sopstvenih problema, navodi "Dojče vele".

Kad bude izabran na predsednika Tramp će, kako je prošle nedelje rekao, imenovati specijalnog istražitelja koji bi trebalo da se pozabavi istragom protiv "najkorumpiranijeg američkog predsednika svih vremena", odnosno kompletne "Bajdenove kriminalne porodice".

Bajdenovi simpatizeri: Koordinisana akcija

I dok se republikanci intenzivno bave slučajem "brajb-gejt", oni drugi, naklonjeni Bajdenu, tu temu manje-više ignorišu.

Bajden je tada, kako oni tvrde, vršeći pritisak da se smeni državnog tužilac u Ukrajini, u stvari radio u konsultacijama s drugim nacijama, uključujući i EU.

Svi prigovori na račun aktuelnog predsednika po tom pitanju su "koordinisana akcija", tvrde Bajdenovi simpatizeri.

Kongresmen Džejms Komer prognozira međutim da ta linija odbrane Bajdena neće dugo biti održivo.

"Za Bajdena će biti sve teže da to objasni, a i levičarski mediji će kad-tad početi da pitaju odakle Bajdenu taj novac", naveo je Komer.

Republikanska stranka najavljuje da će dokaze za navodnu milionsku korupciju porodice Bajden, odnosno tonske snimke koji bi to trebalo da potkrepe, objaviti u okviru rada Istražnog odbora Kongresa.

U međuvremenu, Hanter Bajden je saopštio da će se izjasniti krivim po dve tačke optužnice zbog poreskih prekršaja, dok će po optužnici za posedovanje oružja postići sporazum o priznanju krivice.

image