Svet

Republikanci sve glasniji: Vojska SAD da interveniše u Meksiku

Sve više republikanaca želi da se pozabavi meksičkim kartelima, ali eksperti upozoravaju da je to loša ideja
Republikanci sve glasniji: Vojska SAD da interveniše u MeksikuGetty © John Moore / Staff

Ideja da se američka vojska pozabavi meksičkim kartelima sve je interesantnija pripadnicima Republikanske partije (GOP) čak iako kritičari upozoravaju da će unilateralna akcija ugroziti odnose Vašingtona sa Meksikom, a neće zaustaviti tokove droge preko granice.

Nekoliko vodećih republikanskih predsedničkih kandidata, uključujući i Donalda Trampa, podržalo je vojnu akciju SAD u Meksiku. Istovremeno, oni konzervativniji "gopovci" predlažu zakone koji bi ili odobrili američku vojnu akciju protiv kartela ili ih označili kao terorističke grupe, što bi moglo da otvori put vojnoj sili.

Ipak, piše "Hil", direktna vojna akcija i dalje ima oskudnu podršku među republikancima iz centra u Kongresu, koji tvrde da postoje efikasniji načini da se SAD pozabave kartelima i zaustavi ilegalni promet fentanila i drugih nedozvoljenih droga koje ubijaju Amerikance.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je predloge za vojnu akciju u svojoj zemlji ranije ove godine, rekavši da je njegova zemlja "slobodna, nezavisna, suverena država" koja neće dozvoliti mešanje strane vlade.

Stefani Bruer, direktorka za Meksiko u Vašingtonskoj kancelariji za Latinsku Ameriku, rekla je da je "stvarno zabrinuta" zbog diskusija oko primene vojne sile u Meksiku. "Način na koji se raspravlja normalizuje ono što bi trebalo da bude veoma nenormalan predlog", rekla je ona.

Pokretanje vojnih operacija protiv kartela, koji decenijama "posluju" u Meksiku, nije nova ideja i slični zakoni su uvedeni u prošlosti. Ali sada privlači veću podršku GOP-a, zajedno sa sve većom zabrinutošću zbog fentanila, koji ubija 150 Amerikanaca svakog dana. Dok se sastojci za sintetički opijum proizvode u Kini, veći deo se obavlja u Meksiku. Obe zemlje su uglavnom odbacile kritike SAD zbog njihove uloge u epidemiji u Americi.

Portal "Hil" koji prati dešavanja u Kapitolu ipak završava "optimistično" komentarom da čak i ako republikanac uđe u Belu kuću a GOP bude imao većinu u oba doma Kongresa, podrška republikanaca vojnoj akciji će i dalje biti ograničena jer su samo "ekstremniji" članovi stranke zainteresovani za takav vid "rešavanja" problema narko krize u SAD.

image