Svet

Novi snimak posledica sabotaže Severnog toka: Lako izvodljivo za malu jedinicu komandosa

Snimak sugeriše da su male eksplozivne naprave korišćene za sabotiranje cevovoda
Novi snimak posledica sabotaže Severnog toka: Lako izvodljivo za malu jedinicu komandosaGetty © Handout / Handout

Video snimci koje su objavili brojni evropski mediji pokazuju da je jedan od gasovoda Severni tok 2 presečen najverovatnije malim, kumulativnim eksplozivnim punjenjem. Snimak je objavljen usred niza izveštaja koji okrivljuju Ukrajinu za napad.

Snimak koji je napravio podvodni dron norveške firme "Bluaj" objavili su nemački RTL, danska TV2 i francuski "Liberasion". Na njemu je prikazana jedna od dve "linije" Severnog toka 2 uredno presečena na pola, a nazubljeni metal je jedini znak da je došlo do eksplozije.

Snimci gasovoda Severni tok 1 objavljeni prošle godine pokazuju veću štetu, pri čemu je najmanje 50 metara cevi pokidano. Obe linije Severnog toka 1 su uništene, dok je samo jedna Severnog toka 2 prekinuta.

"Meni to liči na kumulativno punjenje", rekao je bivši danski vojni oficir Nils Kemp za RTL. "Ogromna i veoma fokusirana snaga. To je bila mala eksplozivna naprava". Penzionisani francuski vojni ronilac potvrdio je Kempovo mišljenje, rekavši za RTL da je naboj verovatno težio "nekoliko kilograma".

"To bi značilo da je manja jedinica komandosa mogla da ovo da izvede", projasnio je RTL.

Gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 uništeni su u seriji skoro istovremenih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm krajem septembra. Eksplozije su prekinule ključni kanal za ruski prirodni gas u Evropu, uklonivši tako mogućnost da evropske zemlje ukinu svoje sankcije Moskvi i ponovo počnu kupovinu gasa.

Mala jedinica komandosa koja postavlja laki eksploziv se uklapa u teoriju – koju su nedavno izneli "Njujork tajms", "Volstrit džornal" i nekoliko evropskih novinskih kuća – da je tim Ukrajinaca koristio iznajmljenu jahtu za transport eksploziva do mesta eksplozije. Kijev negira bilo kakvu umešanost u navodnu zaveru, za koju "Volstrit džornal" tvrdi da je bila poznata Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) mesecima unapred.

Jedna teorija koju zapadni mediji nisu preispitali je ona američkog novinara Simora Herša. Pozivajući se na američke obaveštajne izvore, Herš je u februaru naveo da je CIA uništila gasovode uz pomoć norveške mornarice, po direktnom naređenju Bele kuće.

Prema Heršovim rečima, eksploziv je postavljen tokom vežbi NATO-a u Baltičkom moru prošlog juna i detoniran je daljinski tri meseca kasnije.

Herš smatra da su priču o ukrajinskim komandosima koji koriste iznajmljenu jahtu podmetnuli u američke i nemačke medije CIA i njihove nemačke kolege BND.

image