Svet

Bajden daje dronove i vizne olakšice samo da bi nesvrstanu Indiju privoleo Zapadu

Indijski premijer Narendra Modi dočekan je u Vašingtonu uz velike počasti, sve kako bi se Nju Delhi odvratio od Rusije, i iskoristio u borbi protiv Kine
Bajden daje dronove i vizne olakšice samo da bi nesvrstanu Indiju privoleo Zapadu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

U borbi za "starateljstvo" nad Indijom, Amerika ovih dana postavlja crvene tepihe pred, na Zapadu nekad nepoželjnog, indijskog premijera Narendru Modija, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Vašingtonu.

Koliko Indiju, čiji uvoz jeftine ruske nafte obara rekorde, a Kremlj joj je glavni dobavljač oružja, Bajedenova administracija pokušava da namami na svoju stranu, vidi se i posle samo nekoliko časova posete.

Nju Delhi će, kako "Volstrit džornal" saznaje, od Amerike kupiti najsavremenije bespilotne letelice, a uz to će, ortački sa ovom državom proizvoditi i motore za mlazne borbene avione u više milijardi dolara vrednom sporazumu osmišljenom da Indiju odvuče od saradnje sa Rusijom.

"Razlog otpočinjanja veće saradnje, jeste strateški značaj Indije u američkoj kampanji suprotstavljanja Kini, kao i američki interes da uguši ruski uticaj u zemljama u razvoju. Indija je, uprkos pritisku SAD, ostala neutralna po pitanju rata Moskve u Ukrajini, uzdržala se od glasanja Ujedinjenih nacija da osudi rusku akciju i odbila da se pridruži sankcijama", podseća "Volstrit džornal".

Dve države pregovaraju i o jačanju saradnji između svojih vojski, kako logistički, tako i kroz razmenu obaveštajnih podataka. Američki brodovi bi mogli češće da pristaju u indijske luke, a dve armije, kako predviđaju neki Pentagonovi zvaničnici, mogle bi i da održe više zajedničkih vežbi. Zvaničnici Bajdenove administracije takođe su predložili druge velike obaveze u pogledu tehnologije, lanaca snabdevanja i čiste energije. Sve to, kako bi se nesvrstana Indija konačno svrstala u zapadnu kolonu.

Bajden ljubav Indijaca pokušava i da kupi, olakšavajući život onim pripadnicima indijskog naroda koji su u Americi- Stejt department bi, kako Rojters saznaje, već danas mogao da objavi da će mali broj Indijaca i drugih stranih radnika sa vizama H-1B moći da obnove te vize u SAD, bez potrebe da putuju u inostranstvo.

Iskorak u odnosima?

Rusija je u protekloj deceniji Indiji prodala gotovo 20 puta više oružja nego SAD, a novi dogovor Bajdena i Modija mogao bi, kako neki stručnjaci veruju, da označi prekretnicu.

Indija je spremna da kupi nadograđene bespilotne letelice MK-9B Reper, koje su poznate kao "morski čuvari", a čitav ugovor, prema saznanjima sagovornika "Volstrit džornala" mogao bi da košta oko tri milijarde dolara.

Dve države pogodile su se, navodno, i da zajedno proizvode motore "dženeral elektrik" F414 za sledeću generaciju indijskih mlaznih borbenih aviona. Davanje Nju Delhiju visoko osetljive vojne tehnologije, odnosno spremnost Vašingtona da sa Indijom podeli tehnologiju motora koji se koristi u američkim lovcima F-18, medij vidi kao znak poverenja dve zemlje.

"Ovo će biti zapamćeno kao značajan iskorak u američko-indijskim odbrambenim odnosima", rekao direktor Centra za azijske studije je Džef Smit.

Rusija prodaje Indiji oko polovine njenih odbrambenih potreba, uključujući municiju, mlazne lovce, tenkove i sistem protivvazdušne odbrane S-400. 

Zato su SAD godinama vršile pritisak na Indiju da smanji svoju zavisnost od ruskih trgovaca oružjem, ali uprkos pojačavanju saradnje sa Amerikom, do smanjenja oslanjanja Nju Delhija na Kremlj mogle bi da prođu godine.

image