Svet

Lažeš zlato, lažeš dušo: Tramp podneo kontratužbu protiv kolumnistkinje

Bivši predsednik podneće kontratužbu, pozivajući se na komentare kolumnistkinje koja je protiv njega podnela građansku tužbu kojom je utvrđeno da ju je on seksualno zlostavljao, ali ne i silovao
Lažeš zlato, lažeš dušo: Tramp podneo kontratužbu protiv kolumnistkinjeGetty © Spencer Platt / Staff

Donald Tramp je tužio Džin Kerol za klevetu, navodeći da ga je lažno optužila za silovanje nakon što je porota na građanskom suđenju utvrdila da ju je on seksualno zlostavljao.

Trampova kontratužba protiv bivše kolumnistkinje magazina "El" pred saveznim sudom na Menhetnu poziva se na izjavu Kerolove datu Si-En-Enu posle presude kada je utvrđeno da ju je on seksualno zlostavljao i klevetao, ali ne i silovao.

Tramp traži povlačenje presude, kao i neodređenu kompenzaciju i odštetu.

Kako navodi Rojters, Trampova tužba signalizira da je malo verovatno da će se njegova pravna borba sa Kerol na više frontova završiti uskoro pošto obe strane razmenjuju optužbe u javnosti.

Kerol je izmenila prvu od svoje dve tužbe protiv Trampa i tražila dodatnih 10 miliona dolara odštete u maju, navodeći kao razlog njegovo poricanje.

Tramp, koji se kandiduje da ponovo zauzme Belu kuću 2024. i ima ugodnu prednost u odnosu na svoje republikanske rivale, porekao je da je silovao Kerol. On je podneo žalbu na građansku presudu kojom je utvrđeno da mora da plati pet miliona dolara odštete.

Kerol je svedočila da ju je Tramp silovao u robnoj kući u Njujorku sredinom devedesetih, a zatim uništio njenu reputaciju nazivajući je lažovom kada je izašla u javnost 2019. godine.

Prvu tužbu protiv Trampa, Kerol je podnela 2019. zbog klevete. Slučaj je "zaglibljen" dok se ne utvrdi da Tramp ima imunitet jer je bio predsednik kada je govorio o njoj.

Kerol je podnela svoju drugu tužbu protiv Trampa za klevetu i seksualni napad nakon što je Njujork usvojio zakon koji žrtvama seksualnog nasilja daje mogućnost da podnesu građansku tužbu, čak i ako je istekao rok zastarelosti njihovih tužbi.

image