Svet

Crkve u Belgiji postaju diskoteke i hoteli

Svaki od 300 gradova u Flandriji ima oko šest crkava, ali često nema dovoljno vernika koji bi ih popunili
Crkve u Belgiji postaju diskoteke i hoteliwww.globallookpress.com © Axel Cleenewerck/Keystone Press Agency

Crkve, manastiri i kapele širom Evrope su prazni i sve zapušteniji, s obzirom da se broj vernika i poseta crkvama smanjuje u poslednjih 50 godina.

Ispovedaonice u kojima su generacije Belgijanaca priznavale svoje grehe stoje naslagane u ćošku nekadašnje Crkve svetog srca u gradu Mehelen, što je dokaz da su nadživele svoju svrhu, piše AP.

Zgrada će biti zatvorena na dve godine, dok se ne dodaju kafić i koncertna bina, a plan je da se crkva pretvori u "novo kulturno žarište u srcu Mehelena", nadomak mesta gde živi belgijski nadbiskup.

Bivša franjevačka crkva u istom gradu danas je luksuzni hotel, u kojem je belgijski pevač Stromae proveo svoju prvu bračnu noć.

"To je bolno, i to neću da krijem. Sa druge strane, povratak u prošlost nije moguć" kaže biskup Antverpena monsinjor Johan Boni.

Sve veći broj nekada svetih mesta prenamenjuje se za različite svrhe, od prodavnica odeće do noćnih klubova. To je fenomen koji se može videti u velikom delu kontinentalne Evrope, od Nemačke do Italije, ali i u mnogim zemljama između njih. Ovakav trend posebno se ističe u Flandriji, regionu Belgije u kome su smeštene neke od najvećih katedrala u Evropi. Prema rezultatima istraživačke grupe "Pju", od 83 odsto ljudi koji kažu da su hrišćanski odgajani, samo 55 odsto još neguje veru.

Istraživanje je pokazalo i da samo deset odsto Belgijanaca redovno ide u crkvu. U proseku, svaki od 300 gradova u Flandriji ima oko šest crkava, ali često nema dovoljno vernika koji bi ih popunili. Neke crkve postaju trn u oku u gradskim središtima, a njihovo održavanje zahteva značajna finansijska sredstva, navodi AP.

Mehelen, gradić od 85.000 stanovnika severno od Brisela, rimokatoličko je središte Belgije. U njemu se nalazi veliki broj crkava, od kojih nekoliko blizu Katedrale svetog Rambolda sa zvonikom koji je na UNESKO-ovoj listi svetske baštine. Gradonačelnik Bart Somers godinama radi na tome da mnoge crkve dobiju drugu namenu.

"U mom gradu imamo pivaru u crkvi, hotel u crkvi, kulturni centar u crkvi, knjižaru u crkvi. Dakle, imamo puno novih namena za crkve", navodi Somers.

Jedan od takvih "projekata" dogodio se u jednoj crkvi u Mehelenu, čija je unutrašnjost uništena kako bi se napravio hotel.

U Briselu je noćni klub Spirito preuzeo anglikansku crkvu, a kao logo ima crtež sveštenika koji ljubi časnu sestru. Biskup Antverpena kaže da, "iako je rimokatolička religija na izdisaju, osećaj sakralnog ili potreba za razmišljanjem su i dalje prisutni u društvu, bilo da je neko religiozan, agnostik, ili ateista".

Dodaje da nema razloga da se crkve pretvaraju u supermarkete ili diskoteke i da bi možda najuspešniji vid prenamene prostora bila predaja crkvi drugim hrišćanskim zajednicama.

On ističe da mu je teško kada se ispred crkve pojavi agent za nekretnine.

"Oni tu vide mogućnosti i ne možete da zamislite koliko pobožni mogu da postanu kada im se ukaže finansijska prilika. Odjednom su pobožniji od časne sestre", naglasio je.

image