Svet

SAD i Rusija i dalje najbolje rangirane svetske vojske, Ukrajina napredovala, a NATO saveznici padaju

Srbija se na najnovijoj "Global fajerpauer" listi nalazi na 58. mestu, iza Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata i ispred Bugarske i Belorusije
SAD i Rusija i dalje najbolje rangirane svetske vojske, Ukrajina napredovala, a NATO saveznici padaju© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

SAD i Rusija i dalje imaju prvu i drugu najjaču vojsku na svetu, Ukrajina je napredovala dok su neki ključni NATO saveznici pali, pokazuju rezultati najnovije liste za rangiranje vojne moći "Global fajerpauer" (GFP).

Ukrajina se sada nalazi na 15. mestu, što je značajan napredak u odnosu na prošlogodišnje 22. mesto, dok je Nemačka drastično pala i danas se nalazi na 27. mestu.

GFP analizira oružane snage 145 država i ocenjuje ih prema kriterijuma poput količine naoružanja, finansijske moći i logističkih kapaciteta. Na primer, Moskva je svetski lider kada je reč o broju i spremnosti tenkova i različitih vrsta artiljerije, dok Vašington dominira u devet kategorija vazduhoplovne moći.

SAD, koje na odbranu troše više novca od narednih devet najvećih potrošača zajedno, zauzele su prvo mesto sa indeksnim skorom 0,0712 (0,0000 je optimalan rezultat). Rusija ne kaska mnogo sa skorom 0,0714, dok je Kina treća sa rezultatom 0,0722.

Indija se nalazi na četvrtom mestu sa skorom 0,1025, ali značajno kaska za tri najbolje plasirane države. Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima peto mesto, što je napredak u odnosu na prošlogodišnju osmu poziciju.

Ostale vodeće zemlje u NATO-u su uglavnom zabeležile pad kada je reč o vojnoj moći. Francuska je pala sa sedmog na deveto mesto, dok je Nemačka, koja je koliko 2019. bila u prvih deset, sada zauzima tek 25. mesto, iza zemalja poput Tajlanda, Tajvana i Španije. Kanada je sa 23. skliznula na 27. mesto.

Ukrajina je napredovala za čak sedam mesta, u kontekstu sukoba sa Rusijom, i njen indeks danas iznosi 0,2516. 

"Ukrajina je povećala svoj GFP indeks za tekuću godinu zahvaljujući finansijskoj i materijalnoj podršci Zapada i uvođenju novih ključnih kategorija, što je pogodovalo njenom ukupnom plasmanu na listi", navodi se u izveštaju.

"Tekuća godina će se pokazati kao kritična u pravcu krvavog rusko-ukrajinskog sukoba, jer će zahtevi produženog rata protiv veće susedne sile na kraju izaći na videlo", dodaje se.

SAD i drugi sponzori su Ukrajini poslali vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć u vrednosti od 170 milijardi evra od januara 2022. do februara 2023. godine, pokazuje istraživanje nemačkog Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu.

I pored ogromne pomoći koja stiže sa Zapada, ukrajinske i američke zalihe naoružanja brzo se smanjuju, rekao je američki predsednik Džozef Bajden u intervjuu za Si-En-En u subotu.

"Jedno od najluđih otkrića rata u Ukrajini je da to SAD ne mogu da proizvedu municiju istim tempom kao Rusija, iako SAD troše preko 800 milijardi dolara godišnje na odbranu, rekao je američki voditelj Dejvid Saks.

Srbija se na najnovijoj GFP listi nalazi na 58. mestu, iza Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata i ispred Bugarske i Belorusije.

image