Svet

Si Đinping priprema vojsku za "pobede u stvarnim sukobima"

Sijev poziv da se podigne borbena gotovost kineske Narodnooslobodilačke partije stigao je u trenutku kada je ministarka finansija SAD Dženet Jelen stigla u Peking
Si Đinping priprema vojsku za "pobede u stvarnim sukobima"www.globallookpress.com © Li Gang/XinHua

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je u četvrtak vojsku da produbi razvijanje ratnih planova kako bi se povećale šanse za pobedu u stvarnim sukobima, javila je novinska agencija Sinhua.

Si je vojnicima tokom inspekcijskog obilaska komande kineske armije koja je odgovorna je za bezbednost istočne Kine, uključujući Istočno kinesko more i Tajvanski moreuz, poručio da je svet ušao u novi period previranja i promena i da je bezbednosna situacija u Kini postala nestabilnija i neizvesnija, navodi kineska državna agencija.

Ranije ove godine, nakon što je obezbedio treći predsednički mandat, Si je pozvao Kinu da pojača sposobnost zaštite nacionalne bezbednosti i da vojsku pretvori u "veliki čelični zid".

Sijev poziv da se podigne borbena gotovost kineske Narodnooslobodilačke partije stigao je u trenutku u kom je ministarka finansija SAD Dženet Jelen stigla u Peking u nastojanju da, kako se navodi, ublaži napetosti između dve države, piše Rojters.

"Moramo istrajno da posmatramo i rešavamo vojna pitanja iz političke perspektive, da se usudimo da se borimo, da budemo dobri u borbi i da odlučno branimo naš nacionalni suverenitet, bezbednost i razvoj", rekao je Si obraćajući se vojnicima.

image