Svet

Evropski parlament odobrio veću proizvodnju municije

Odluka će pomoći da se ubrzaju isporuke Ukrajini, i državama članicama pomogne da obnove zalihe
Evropski parlament odobrio veću proizvodnju municije© Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Evropski parlament je odobrio povećanje proizvodnje municije i projektila u EU, kako bi se popunili nedostaci u postojećim kapacitetima, saopšteno je danas iz te institucije, a preneo je Tanjug.

Prema tekstu, koji je prošle nedelje dogovoren sa Savetom EU, cilj Akta o promociji proizvodnje municije (ASAP) je da se ubrza isporuka municije i raketa Ukrajini i pomogne državama članicama pomogne da obnove svoje zalihe.

Ciljanim akcijama, koje uključuju i 500 miliona evra finansiranja, ASAP će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta EU, kako bi se rešio trenutni nedostatak odbrambenih proizvoda, posebno artiljerijske municije, projektila i njihovih komponenti.   

Poslanici su tokom pregovora sa Savetom EU osigurali da raspon prihvatljivih projekata bude raznovrsniji i da mala i srednja preduzeća imaju pravo na višu stopu finansiranja.

Evroposlanici su apelovali na zemlje EU da obezbede Ukrajini municiju koja se finansira na osnovu ovog zakona, a ne podleže izvoznim ograničenjima.

Šef pregovaračkog tima Evropskog parlamenta Kristijan Bušoi, ocenio je da današnje glasanje u EP predstavlja još jedan korak napred za bezbednost i odbranu Evrope i njenu "nepokolebljivu podršku Ukrajini" u vreme rata.

"Ispunjen je najhitniji aspekt zakona: obezbeđivanje više municije Ukrajini. To je testament evropske solidarnosti i naše kolektivne sigurnosti", poručio je on.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga odobri Savet EU.

image