Svet

Gužva na Mesecu: I Indija poslala svoju letelicu (VIDEO)

"Čandrajan-3" će, ako uspešno sleti, istraživati južni pol ovog zemljinog satelita
Gužva na Mesecu: I Indija poslala svoju letelicu (VIDEO)© AP Photo/Hadi Mizban

Indija bi mogla da postane četvrta država na svetu kojoj je za rukom pošlo da sleti na Mesec. U tu misiju danas se uputila letelica "Čandrajan-3" ("mesečevo vozilo" na sanskritu) Indijske svemirske agencije, koja je poletela sa kosmodroma u južnoj saveznoj državi Andra Pradeš.

Letelici će, kako Rojters piše, biti potrebno između 15 i 20 dana da uđe u orbitu Meseca, a tada će naučnici početi da usporavaju raketu da bi obezbedili bezbedno sletanje.

Sletanje indijske letelice na Mesec se očekuje između 23. i 24. avgusta, a planirano je da ona premijerno istraži južni pol ovog Zemljinog satelita.

"Čandrajan-3" je težak 3.900 kilograma, a njegova cena je 66,79 miliona evra.

Do sad su do Meseca letele samo Amerika, nekadašnji Sovjetski savez i Kina.

Zanimljivo je da su i Amerikanci nedavno najavili svoju misiju "Artemis", odnosno plan da nakon 53 godine astronauti ponovo obiđu ovaj Zemljin satelit, gde bi, prema pisanju "Vašington posta" ove godine moglo da se uputi i nekoliko robotskih misija iz Rusije, Japana i Sjedinjenih Država.

Prošlog meseca Indija je postigla dogovor sa Amerikom da sledeće godine pošalje zajedničku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu. Indijska organizacija za istraživanje svemira — indijski ekvivalent NASA-i — takođe razvija sopstvenu svemirsku letelicu koja će odvesti astronaute u orbitu.

image