Svet

Edi Rama: Velika Britanija kleveće Albance da bi opravdala neuspehe sopstvene politike

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je predstavljanje Albanaca kao uzroka kriminala u Velikoj Britaniji ne odgovara činjenicama i pozvao tu zemlju da prestane da diskriminiše Albance kako bi opravdala neuspehe svoje politike
Edi Rama: Velika Britanija kleveće Albance da bi opravdala neuspehe sopstvene politikeGettyimages.ru

Albanski premijer Edi Rama optužio je britansku vladu da koristi građane Albanije "kao žrtveno jagnje" za opravdavanje svoje neuspešne imigracione politike, nakon negativnih komentara bivše ministarke unutrašljih poslova Velike Britanije Suele Braverman o tražiocima azila albanske nacionalnosti.

Edi Rama rekao je da vlasti u Velikoj Britaniji optužuju Albance da su pripadnici kriminalnih grupa, dodajući da albanski narod trpi osude zbog britanskog problema sa imigracijom. 

"Predstavljanje Albanaca (kao što su neki sramotno radili kada su se borili za bregzit) kao uzroka britanskog kriminala i problema sa granicama predstavlja laku retoriku, ali ignoriše čvrste činjenice. Ponavljati iste stvari i očekivati različite rezultate je suludo (pitajte Ajnštajna)", napisao je Rama na Tviteru.

Rama je rekao da bi propaganda Velike Britanije mogla da se završi "kažnjavanjem nevinih" i podsetio da je Nemačka, kada je imala problema sa ilegalnim prelascima svoje granice, "pooštrila sopstvene sisteme."

Albanski premijer je, između ostalog, ukazao na to da Velika Britanija treba da se bori protiv kriminalnih grupa, nezavisno od nacionalnosti i napomenuo da britanske vlasti prestanu da diskriminišu Albance u Engleskoj.

Prema pisanju londonskog "Gardijana", stav albanskog premijera bi mogao da predstavlja problem za vladu Velike Britanije koja pokušava da poboljša odnose sa Albanijom posle saopštenja britanskih vlasti da je oko 12.000 Albanaca ilegalno došlo u zemlju. Najveći broj albanskih doseljenika su muškarci starosti između 20 i 40 godina, a britanski zvaničnici tvrde da su mnogi od njih umešani u ogranizovani kriminal.

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Braverman izjavila je da veliki problem u Engleskoj prave migranti koji tvrde da su žrtve "modernog ropstva". Ona je napomenula da bi opoziciona laburistička partija verovatno dozvolila svim albanskim kriminalcima da dođu u zemlju, nakon čega se našla na meti kritika Albanaca koji su je okrivili za "satanizovanje albanskog naroda."

Komandant granične odbrane Den O' Mahoni je za porast broja ilegalnih migranata okrivio bande u severnoj Francuskoj koje, kako je rekao, omogućavaju i pomažu velikom broju stranih državljana da pređu Lamanš, ističući da je broj Albanaca koji su došli u Veliku Britaniju između jedan i dva odsto ukupne muške populacije u Albaniji.

Oko 140.000 ljudi albanskog porekla nastanilo se u Velikoj Britaniji. Oko 90.000 došlo je u Veliku Britaniju između 2008. i 2013. godine, a desetine hiljada je došlo u Ujedinjeno Kraljevstvo između 1991. i 2008. godine. 

U Velikoj Britaniji postoji oko 1.300 preduzeća čiji su vlasnici Albanci, a 58 škola održava časove albanskog jezika za decu albanske nacionalnosti koja žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

image