Svet

Kijev: Sedam brodova sa žitom isplovilo iz ukrajinskih luka

Brodovi su se uputili ka evropskim i azijskim zemljama, a natovareni su sa 290.000 tona prehrambenih proizvoda
Kijev: Sedam brodova sa žitom isplovilo iz ukrajinskih lukawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Yulii Zozulia

Sedam brodova sa tovarom žitarica isplovilo je iz ukrajinskih crnomorskih luka, dan nakon što se Rusija vratila istanbulskom sporazumu o žitu, saopštilo je ministarstvo infrastrukture Ukrajine.

Brodovi su se uputili ka evropskim i azijskim zemljama, a natovareni su sa 290.000 tona prehrambenih proizvoda, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. 

Nakon što je, uz posredovanje Turske, Moskva dobila uveravanje da Kijev neće ponovo koristiti humanitarne koridore u vojne svrhe, Rusija je odlučila da nastavi učešće u sporazumu.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin juče je upozorio da će se Moskva povući iz crnomorske inicijative ukoliko Kijev ponovo izvrši vojne napade na Crnom moru.

"Čak i u slučaju da Rusija izađe iz dogovora, bićemo spremni da svo žito, koje treba da bude dostavljeno zemljama kojima je najneophodnije, nadomestimo u punom obimu. To je svega četiri odsto isporuke", poručio je Putin.

image