Svet

Poljska optužuje Nemačku da želi "promenu režima" u Varšavi

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske optužuje Berlin da pomaže opoziciji i da želi da smeni njegovu partiju
Poljska optužuje Nemačku da želi "promenu režima" u Varšaviwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Vodeći nemački političar je vladajuću partiju u Poljskoj nazvao "neprijateljom", dok nevladine organizacije sa podrškom Berlina pokušavaju da blokiraju velike investicije, a sve sa ciljem promene režima u Varšavi, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski.

"Opozicija i mediji koji je podržavaju nas stalno optužuju da 'provociramo' Nemačku, kada kod javno kažemo da se naši interesi ne poklapaju po ovom ili onom pitanju", napisao je on na Iksu (nekadašnjem Tviteru), povezujući to sa kontroverznim intervjuom koji je dao lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

On je na televiziji ZDF rekao da poljska vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) "sistematski napada  vladavinu prava i slobodu medija". EPP će svaku partiju koja poštuje "vladavinu prava" smatrati za saveznika, dok su oni "koji to ne čine, poput Alternative za Nemačku, Le Pen u Francuskoj i PiS u Poljskoj, naši neprijatelji protiv kojih ćemo se boriti".

Jablonski je zapitao da li će Građanska platforma, vodeća opoziciona partija u toj zemlji i članica EPP koju predvodi Donald Tusk, osuditi Veberovu izjavu, "ili će podržati svoje nemačke kolege/sponzore kao i obično?"

Zamenik ministra spoljnih poslova je optužio Berlin da stoji iza medijskih izveštaja i neprofitnih organizacija koje se protive pokušajima Varšave da privuče kapitalne investicije.

"Mi imamo sve više signala da će u budućnosti biti pokušaja da se blokiraju strateške investicije u Poljskoj", napisao je on na Iksu. To će se činiti pod "pretencioznim sloganima o zaštiti životne sredine - ali će zapravo biti kako bi se nemačke kompanije zaštitile od konkurencije iz Poljske", rekao je Jablonski.

"Sve se to radi sa ciljem promene vlasti u Poljskoj, jedne koja će se povući iz tih investicija i koja će je vratiti u položaj podizvođača za industriju iz Nemačke i drugih zemalja."

Nemački mediji "u trenucima iskrenosti" priznaju da argumenti o zaštiti životne sredine zapravo služe protekcionističkoj agendi Berlina, kao i da je cilj te politike da se "promeni vlast u Poljskoj, kao i da se dovede neka koja će blokirati investicije", naglasio je on.

Politička retorika u Poljskoj je podgrejana u iščekivanju parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da se održe između 15. oktobra i 11. novembra ove godine. Predsednik Andžej Duda će morati da ih raspiše do 14. avgusta.

Tusk je već optužio poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da prenaglašava opasnost od grupe "Vagner", nekadašnje ruske vojne kompanije koja se sada nalazi u Belorusiji, kako bi zaplaši građane u pokušaju da osvoji treći mandat.

Moravjecki je Tuska optužio da je "previše blag prema Rusiji" i "previše blizak Briselu".

image