Svet

Moravjecki: Grupa "vagnerovaca" se približila granici sa Poljskom

"Vagnerovci" će najverovatnije biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći će ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku, rekao je premijer Poljske
Moravjecki: Grupa "vagnerovaca" se približila granici sa PoljskomGetty © Photo by Territorial Defence Forces of Poland's Ministry of National Defence via Getty Images

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije "Vagner" približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Premijer Poljske tvrdi da je navodni potez "nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju".

"Situacija postaje sve opasnija... "Vagnerovci" će najverovatnije biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći će ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, preneo je Rojters.

Oni će najverovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

Poljska je ranije ovog meseca počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje usled sve veće zabrinutosti da bi prisustvo "vagnerovaca" u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na granici.

Anton Motolko, osnivač beloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojnu aktivnost u zemlji, rekao je za Rojters da njegova grupa nije videla nikakve dokaze o tome da se pripadnici "Vagnera" približavaju Grodnu.

Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom da je u blizini koridora Suvalki, strateškog pojasa duž poljsko-litvanske granice, koja deli Belorusiju od ruske enklave Kalinjingrada.

image