Rusija

Lukašenko pokazao Putinu gde je Poljska rasporedila vojsku: To je nedopustivo

Lukašenko poručio da Varšava ima plan da prisvoji zapadni deo Ukrajine, i da postoji opcija da bi se to moglo ostvariti putem ulaska prvo zapadnog dela Ukrajine u NATO. Ali, kako je istakao, Minsk će pomoći narodu zapadne Ukrajine
Lukašenko pokazao Putinu gde je Poljska rasporedila vojsku: To je nedopustivowww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenko.

"Nema nikakve kontraofanzive", rekao je Lukašenko, na šta je predsednik Rusije istakao da "ona postoji, ali da je propala".

Prema rečima ruskog lidera, ruska vojska uništila je rekordan broj zapadne tehnike na frontu, na šta je predsednik Belorusije dodao da se onda samo može pretpostaviti koliko je, zapravo, ukrajinskih vojnika izgubilo život u borbama. 

Putin je zatim dodao da je od početka ukrajinske ofanzive poginulo oko 26.000 Ukrajinaca i da strani plaćenici zbog svoje gluposti takođe trpe velike gubitke na frontu.

Javnost zemalja čije vlade šalju svoje borce da se bore za Kijev, mora da zna šta se dešava u zoni SVO, podvukao je on.

Predsednik je istakao i da se saradnja između Moskve i Minska realizuje bolje nego što je to bilo očekivano i da će obe zemlje završiti ovu godinu sa stabilnim pokazateljima, jer ekonomija Rusije i Belorusije nastavlja da raste.

Kako prenose beloruski mediji, Lukašenko je u uvodnoj reči govorio o Specijalnoj vojnoj operaciji i situaciji na granici Savezne države Rusije i Belorusije. Ujedno, dotakao se i "vagnerovaca", za koje je rekao da počinju polako da izazivaju nelagodu kod beloruske strane, jer žele da odu na Zapad, "u ekskurziju u Varšavu i grad Žešuv" u Poljskoj, aludirajući na njihove vojne ambicije. Njihovo raspoloženje je, kako je rekao, "loše", zbog čega on ne želi da ih premesti na drugu lokaciju iz centra Belorusije.

"Možda ne bi trebalo ovo da kažem, ali ja ću reći. 'Vagnerovci' su počeli da izazivaju nelagodu. 'Želimo na Zapad. Dozvolite nam'. Pitam ih, a šta ćete vi na Zapadu? 'Pa, da odemo malo na ekskurziju u Varšavu ili Žešuv'. Ja ih držim, kao što smo se i dogovorili, u centru Belorusije. Ne želim da ih tamo prebacim, jer su loše raspoloženi. Ali, moram da im odam priznanje, oni znaju šta se dešava oko Savezne države", rekao je Lukašenko.

Na mapi koju je doneo pokazao je Putinu gde je sve u blizini granice sa Saveznom državom Poljska prebacila svoju vojsku. Jedna od poljskih brigada sada se nalazi na oko 40 kilometara od grada Bresta u Belorusiji. Još jedna na oko 100 kilometara od grada Grodno.

Ujedno, Lukašenko je skrenuo pažnju na to da je Poljska, kako se čini, postavila uslov Kijevu i upitala "a šta ćemo mi dobiti zauzvrat" za to što podržavamo Ukrajince i šaljemo svoje vojnike na front. Kao odgovor na to, Varšavi je izgleda obećano da će dobiti zapadni deo Ukrajine. 

"Poljska je postavila uslov: a šta ćemo dobiti zauzvrat. Danas se puno razgovara o tome da se ulazak Ukrajine u NATO odigrava parcijalno. A, zapravo se radi o tome da se zapadni deo Ukrajine priključi NATO-u, i zatim doda Poljskoj. To je kompenzacija za to što se poljski borci danas bore na strani Kijeva, a Amerikanci to podržavaju".

Lukašenko je zatim više puta odlučno naglasio da je to "nedopustivo" za Minsk, te da će, "ukoliko bude bilo potrebe, Minsk podržati stanovništvo zapadne Ukrajine". 

"Ako tako bude, mi ćemo ih podržati na svaki mogući način. To je nedopustivo. To je ono što nas brine. Molim Vas da i vi o tome porazgovarate i razmislite. Naravno, voleo bih kada biste nas u tom kontekstu podržali", objasnio je on.

Putin je najavio da će sastanci sa beloruskim predsednikom tarjati dva dana. 

Današnji sastanak održava se u Konstantinovskom dvorcu u Sankt Peterburgu. 

Lukašenko i Putin sa narodom

Nakon zvaničnog razgovora, Lukašenko i Putin posetili su Kronštat, a ruski lider tamo je razgovarao sa okupljenim narodom i sa nekima od njih se i slikao.

Lukašenko je u Rusiju doputovao sinoć, a kako je ranije navela pres služba Kremlja, lideri će razgovarati o pritiscima i problemima koji se tiču "daljeg razvoja rusko-beloruskih strateških odnosa" i dublje integracije u okviru Savezne države, ali i najbitnijim dešavanjima na međunarodnoj sceni.

image
banner new
banner