Svet

Bivši savetnik Zelenskog: "Naša glavna greška je što smo dehumanizovali Ruse"

Ukrajinski napori da se prosečni Rus predstavi kao ork iz "Gospodara prstenova" poslužili su kao odličan motivator za ruske vojnike u borbama, istakao je Aleksej Arestovič
Bivši savetnik Zelenskog: "Naša glavna greška je što smo dehumanizovali Ruse"www.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Sveopšti ukrajinski napori "dehumanizacije" Rusa pokazali su se kao glavna greška Kijeva u tekućem sukobu, ocenio je bivši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, Aleksej Arestovič.

On je u razgovoru sa novinarkom Julijom Latininom istakao da je to imalo suprotan efekat, odnosno da je to dodatno motivisalo ruske vojnike u borbama.

"Glavna greška koju smo učinili je to što smo dozvolili sebi da dehumanizujemo Ruse", rekao je Arestovič, napomenuvši da su se "kolektivni Ukrajinci" posle nekog vremena toj praksi prepuštali "sa zadovoljstvom", te da su dozvolili da se sve to "izlije na internet."

Kako ističe, takvo ponašanje je prosečnim mobilisanim Rusima, ne profesionalnim vojnicima, dalo "odličnu motivaciju za borbu."

Bivši pomoćnik ukrajinskog predsednika nije precizirao kada su "kolektivni Ukrajinci" prestali da se ponašaju "kao evropska nacija" i počeli da "demonizuju" Ruse, pri čemu počeli da gledaju na prosečne stanovnike iz susedne države kao na "orke", misleći na stvorenja iz epsko-fantastičnog serijala "Gospodar prstenova".

Ukrajinska propaganda je još od ranih dana sukoba aktivno nastojala da ruske trupe prikaže kao primitivne divljake, tvrdeći da se oni često upuštaju u pljačku, mučenje i silovanje Ukrajinaca.

Takve optužbe na račun Rusa ponovili su i najviši ukrajinski zvaničnici, među njima i tadašnja šefica za ljudska prava Ljudmila Denisova, koja je na kraju smenjena nakon što se većina tvrdnji o silovanju ispostavila kao lažna.

U skorašnjoj izjavi ukrajinskog šefa Saveta za nacionalnu bezbednost Alekseja Danilova o navodnom nedostatku "humanosti" ruskih trupa se prepoznaju i ideje slične stereotipu "azijskih hordi" koji je i danas popularan među evropskim neonacistima.

"Nemam problem sa Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju sasvim drugu kulturu. Ključna razlika koja nas odvaja od njih je humanost", rekao je Danilov uživo na Ukrajinskoj televiziji.

Sličnu je izjavu doneo i transrodni portparol ukrajinske vojske, amerikanac Sara Ešton-Sirilo, koji je izjavio da su Ukrajinci i zapadni plaćenici "ljudi", a ruski vojnici "definitivno to nisu."

Moskva je godinama upozoravala na neobuzdano rasplamsavanje rusofobije u Ukrajini, tvrdeći da Kijev to podstiče politikom na državnom nivou.

Ukrajina je usvojila zakone koji strogo ograničavaju upotrebu ruskog jezika u obrazovanju, medijima i svakodnevnom životu, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je sukob između dva naroda eskalirao u vojnu akciju u februaru 2022. godine.

image