Svet

Zelenski sa Ruteom u Holandiji: Dogovor oko F-16 izgubljen u prevodu?

Dok predsednik Ukrajine poručuje da je postignut dogovor da Amsterdam pošalje sve svoje lovce F-16 Kijevu, Rute nakon sastanka ističe da i dalje nisu sigurni
Zelenski sa Ruteom u Holandiji: Dogovor oko F-16 izgubljen u prevodu?© AP Photo/Peter Dejong

Holandija će Ukrajini isporučiti 42 američka borbena aviona četvrte generacije F-16, objavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Telegramu nakon sastanka sa premijerom Holandije Markom Ruteom.

Nakon jučerašnje posete Švedskoj u kojoj je od te države tražio borbene avione "gripen", on je doputovao u Holandiju na sastanak sa Ruteom kako bi razgovarao o snabdevanju ukrajinske vojske američkim lovcima F-16.

"Danas činimo korak više ka ojačavanju vazdušnog štita Ukrajine. Mark Rute i ja smo se dogovorili o broju F-16 koji će biti obezbeđeni Ukrajini nakon obuke naših pilota i inženjera. Isporučiće 42 aviona, a ovo je samo početak", napisao je Zelenski.

Sa druge strane, kako je preneo Rojters, Rute rekao je da ne može da precizira koliko će tačno lovaca F-16 njegova država isporučiti Ukrajini, ali je poručio da Amsterdam na zalihama ima 42 aviona.

"Holandija još ne može da precizira koliko će lovaca F-16 isporučiti Ukrajini", poručio je Rute, prenosi britanska agencija.

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije rekao za RIA Novosti da je Vašington odobrio transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione američke proizvodnje F-16 iz trećih zemalja nakon završetka obuke pilota.

image