Svet

Hoće li proći bolje nego "bad lajt": Očajni Pentagon angažovao dreg influensera da privuče regrute

Dreg kraljica, inače pripadnik američke mornarice, šest meseci je bio "digitalni ambasador" američke vojske
Hoće li proći bolje nego "bad lajt": Očajni Pentagon angažovao dreg influensera da privuče regruteGetty © Brandon Bell / Staff

Da Amerikanci slabo uče iz sopstvenih grešaka potvrđuje ideja Pentagona da angažuje dreg kraljicu kao "digitalnog ambasadora" na društvenim mrežama kako bi privukao nove regrute u trenutku kada kompanija "Anhojzer-Buš" pokušava da se izvuče iz nevolja izazvanih idejom da angažuju jednog transrodnog influensera za reklamu piva "bad lajt".

Otkako je izbio ovaj svojevrsni skandal sa "bad lajtom", prodaja ovog piva opala je za 26 odsto (podaci do 22. aprila), a do 5. aprila kompanija "Anhojzer-Buš" izgubila je čak pet milijardi dolara na berzi.

Kako prenosi "Foks njuz", ovaj Pentagonov marketinški program je prekinut, a influenser(ka) nije bio plaćen za svoj rad.

Pripadnik američke mornarice Džošua Keli, takođe poznat kao dreg kraljica Harpi Danijels, pohvalio se u novembru na Instagramu da ga je mornarica pozvala da bude "prvi mornarički digitalni ambasador",

Harpi Danijels se na društvenim mrežama predstavlja kao dreg kraljica i nebinarni pripadnik mornarice.

"Hvala mornarici što mi je dala ovu priliku! Ne govorim u ime mornarice, već samo delim svoje iskustvo u mornarici! Huja, i idemo da ubijamo!", navodi se u objavi na Instagramu.

Cilj programa digitalnog ambasadora bio je da se dođe do širokog spektra potencijalnih kandidata u trenutku kada se Pentagon suočava sa "najizazovnijim okruženjem za regrutaciju".

Od programa se odustalo jer su republikanci u Predstavničkom domu i Senatu uveli zakon o ograničavanju služenja vojske transrodnim osobama, optužujući predsednika Džozefa Bajdena da je vojsku pretvorio u "društveni eksperiment".

Demokrate iz Predstavničkog doma suprotstavili su im se sledećeg meseca predlogom zakona koji bi zabranio Ministarstvu odbrane da diskriminiše transrodne regrute.

Pentagon je nedavno saopštio da neće uspeti da ispune cilj od 65.000 regruta do kraja godine jer mladi Amerikanci ili nisu fizički dovoljno spremni ili padaju prijemnim ispitima.

Do 2011. godine, pripadnici LGBT zajednice koji su bili u aktivnoj službi morali su da drže svoju seksualnost u tajnosti u skladu sa politikom "Ne pitaj, ne govori".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner