Svet

Švajcarska: Socijaldemokrate koriste Kurtija da dobiju glasove albanske dijapsore

Švajcarski mediji preneli su da će Kurti u septembru otputovati u Cirih kako bi podržao Socijaldemokratsku partiju na saveznim izborima u Švajcarskoj
Švajcarska: Socijaldemokrate koriste Kurtija da dobiju glasove albanske dijapsoreGetty © Omer Messinger

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti sastao se sa švajcarskim senatorom i predsednikom Odbora za pravna pitanja u Parlamentu Švajcarske Karlom Somarugom iz redova Socijaldemokratske partije, navodi "Albanijan post".

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, Kurti i Somaruga su razgovarali o političkoj situaciji i najnovijim dešavanjima, kao i ulozi i značaju albanske dijaspore u Švajcarskoj.

Švajcarski mediji preneli su da se očekuje da će Kurti u septembru otputovati u Cirih kako bi podržao Socijaldemokratsku partiju na saveznim izborima u Švajcarskoj koji će biti organizovani 22. oktobra.

Socijaldemokratska partija Švajcarske, navodi švajcarski "Blik", pokušava da iskoristi Kurtija da kanališe glasove albanske dijaspore u Švajcarskoj.

Iako ta poseta još nije potvrđena, premijer tzv. Kosova je u intervjuu datom za "Blik" u januaru ove godine istakao mogućnosti saradnje Pokreta Samoopredeljenje i Socijaldemokratske partije Švajcarske, posebno u predizbornim kampanjama.

"Cilj je da jedni druge podržimo u izbornim kampanjama tako da obojica ojačamo", izjavio je Kurti.

On je dodao i da mu je Sedrik Vermut, kopredsednik Socijaldemokratske partije, blizak prijatelj.

"Sedrik je moj dobar prijatelj. Naše stranke pripadaju istoj ideološkoj porodici. U Švajcarskoj imamo mnogo Albanaca sa 'Kosova'koji su članovi SP-a i u isto vreme moje partije Samoopredeljenje. Želimo da pomognemo jedni drugima u kampanji", rekao je Kurti. 

image
VV inauguration
banner