Ekonomija

Švajcarci na mukama: Kupili "Kredi svis" pa upali u dug od 17 milijardi evra?

UBS je uveo niz ograničenja za "Kredi Svis", da ne bi odobravali nove kreditne linije koje prelaze 100 miliona švajcarskih franaka (113 miliona dolara)
Švajcarci na mukama: Kupili "Kredi svis" pa upali u dug od 17 milijardi evra?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Švajcarska banka UBS očekuje finansijski gubitak od oko 17 milijardi dolara posle preuzimanja "Kredi Svisa", saopštila je banka u sredu, posle pripreme za spasavanje švajcarskog rivala, prenosi Rojters.

UBS procenjuje da će gubitak zbog prilagođavanja vrednosti imovine i obaveza grupe iznositi do 13 milijardi dolara. Takođe, UBS očekuje još četiri milijarde dolara izdataka za potencijalne sudske sporove i regulatorne troškove, saopštila je ova banka.

UBS je procenila i da će uknjižiti jednokratnu dobit od 34,8 milijardi dolara zbog kupovine "Kredi Svisa" za samo jedan deo njegove knjigovodstvene vrednosti.

Ovaj "finansijski jastuk" će pomoći da se apsorbuju potencijalni gubici i mogao bi da dovede do povećanja profita u drugom kvartalu, ukoliko UBS završi transakciju sledećeg meseca kao što je planirano.

UBS je saopštio da su procene preliminarne i da bi se ove brojke mogle značajno promeniti.

Banka je saopštila da bi nakon toga izdvojila sredstva za restrukturiranje, ali nije ponudila nikakve cifre.

Troškovi restrukturiranja - 28 milijardi dolara

Analitičari kompanije "Džefris" procenjuju da bi ukupni troškovi restrukturiranja, izdvajanja za sudske sporove i planirano gašenje jedinice mogli iznositi i do 28 milijardi dolara.

U međuvremenu, UBS je uveo niz ograničenja za "Kredi Svis", da ne bi odobravali nove kreditne linije koje prelaze 100 miliona švajcarskih franaka (113 miliona dolara).

"Kredi Svis" ne može da preduzima kapitalne izdatke veće od 10 miliona franaka, ni potpisivati određene ugovore na više od tri miliona franaka godišnje. Dokumentacija otkriva da "Kredi Svis" do zaključenja ugovora ne može da naloži nikakve materijalne izmene uslova za svoje zaposlene, uključujući naknade i penzije.

UBS se u martu odlučio da kupi "Kredi Svis" za tri milijarde švajcarskih franaka (3,4 milijarde dolara) i da preuzme oko pet milijardi franaka gubitaka, koji proizilaze iz gašenja dela poslovanja.

Ovo predstavlja, kako se navodi, "prvo spasavanje neke banke od finansijske krize 2008. godine."

Švajcarska država je podržava ovaj sporazum sa do 250 milijardi švajcarskih franaka i dala garanciju do devet milijardi franaka za potencijalne gubitke "Kredi Svisa".

UBS ne očekuje brzi preokret za "Kredi Svis", koja je, posle niza skandala i gubitaka, došla na ivicu kolapsa tokom nedavnih previranja u bankarskom sektoru.

UBS saopštava da očekuje da će "Kredi Svis" proizvesti značajne gubitke pre oporezivanja u drugom kvartalu i da bi proces integracije mogao da potraje tri do četiri godine.

Za to vreme, svaka od banaka nastaviće da održava svoje filijale i opsluživaće svoje klijente.

 

image
VV inauguration
banner