Svet

Što nije iskopano, minirano je: Ukrajinci priznaju da im kontraofanziva ne ide

Ruska odbrana je previše dobro pripremljena, priznaju Ukrajinci
Što nije iskopano, minirano je: Ukrajinci priznaju da im kontraofanziva ne ide© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Iako su, navodno, probili prvu liniju ruske odbrane na delu južnog fronta, ukrajinski vojnici kažu da im izuzetno teško da postignu veći napredak ili ozbiljniji proboj.

Ukrajinske jedinice tvrde da su zauzele selo Robotine u Zaporožju i da se kreću prema nekoliko drugih u pokušaju da strateško čvorište Tokmak dovedu u domet artiljerije.

Specijalista za komunikacije Oleksandr Solonko detaljno je objasnio koliko je teško napredovanje u ovoj oblasti.

"Ko god da ste, jurišna grupa, tim za evakuaciju, izviđanje iz vazduha ili sa zemlje, vaše kretanje je vidljivo izdaleka. Neprijatelj se već dugo sprema da nas upozna", naveo je Solonko na Iksu, ranije poznatom kao Tviter. "Postoji ograničen broj pristupnih puteva i logističkih puteva koji su svaki dan na udaru granata i artiljerije. Sigurno će vas primetiti. U suštini je nemoguće obaviti posao a da ostanete potpuno nevidljivi za neprijatelja".

Solonko kaže i da su ruska utvrđenja razrađena.

"Postoji čitav sistem rovova, zemunica, stvarnih tunela na nekim mestima... automatskih bacača granata, mitraljeza, protivtenkovskih raketnih sistema. Protivtenkovski rovovi i minska polja prostiru se preko polja", napisao je on. "Ono što nije iskopano, minirano je. Moramo da prođemo kroz sve ovo da bismo krenuli napred".

Zapad je frustriran sporim napredovanjem ukrajinskih snaga koje na svakom koraku nailaze na minska polja, što samim tim čini i Kijev nervoznim jer strahuje da će ostati bez vojne i druge pomoći.

"Oni sa ružičastim naočarima veruju da je ukrajinskim oružanim snagama trebalo mnogo vremena da izbace Ruse iz sela Robotine, ali oni nisu videli sistem odbrane koji je morao da se savlada da bi se Rusi odgurnuli od Mariupoljskog autoputa i približili se selu, opkolili ga i onda ušli. Urađen je ogroman posao", tvrdi Solonko.

"Naši položaji na zauzetoj teritoriji su okruženi minama i žicom. Prave se staze za ulazak, postepeno se čisti okolina", dodao je on.

Jedan ukrajinski oficir rekao je za Si-En-En da je otvoreni teren izazov.

"Dronovi su na nebu danonoćno, i naši i njihovi. Dakle, nemoguće je sakriti bilo kakvo kretanje opreme, svaki manevar odmah postaje poznat neprijatelju i počinje granatiranje ili artiljerijom ili bespilotnom letelicom", rekao je on.

Oficir je rekao da za razliku od Bahmuta, ovde nema podruma u kojima bi mogli da se sklone. "Ovde su samo otvorena polja i bombardovane šume, od kojih praktično ništa nije ostalo".

image